.
News Image

De strafste films zie je deze zomer op Canvas

Filmliefhebbers zitten deze zomer goed bij Canvas.
Filmliefhebbers komen deze zomer volop aan hun trekken bij Canvas. In een extra film-slot op woensdag passeert een hele reeks klassiekers de revue, van Deliverance en Easy Rider tot Death in Venice en Dr. Strangelove. Maar er zijn nog veel meer knappe films, geregeld ook van Belgische makelij. Voor straffe cinema zit de kijker dus ook deze zomer goed bij Canvas. Op woensdag en vrijdag om 20.40 u., op zaterdag omstreeks 23.30 u.

De cinemazomer van Canvas wordt volgend weekend ingezet met een tweeluik rond Truman Capote.

Op vrijdag 3 juli er Capote, de biografische film van Bennett Miller over het leven van schrijver Truman Capote en de manier waarop diens non-fiction misdaadbestseller In Cold Blood tot stand kwam, nu bijna 50 jaar geleden. Philip Seymour Hoffman speelt de titelrol en kreeg er een Oscar voor, één van de in totaal 40 prijzen die de film won.
’s Anderendaags, op zaterdag 4 juli, volgt de verfilming van In Cold Blood door Richard Brooks en met Robert Blake, Scott Wilson en John Forsythe. De film vertelt het ware verhaal over de brutale moord op het landbouwersgezin Clutter in Kansas in 1959.

Filmklassiekers op woensdag
Op 8 juli begint het extra film-slot op woensdag, een soort ‘Canvas classics’, met Deliverance, een actiethriller van John Boorman met onder meer Jon Voight en Burt Reynolds. Je zou het een vakantiefilm kunnen noemen, maar dan wel eentje ‘from hell’. Vier stadsmussen varen per kano een rivier af om voor de laatste keer van de wilde natuur te genieten voor het gebied in een stuwmeer verandert. Helaas krijgen ze meer avontuur en spanning dan hun lief is: niet alleen is de stroom bijzonder verraderlijk, maar ze worden ook belaagd door een stel plaatselijke 'weirdo's'.

De week daarna, op woensdag 15 juli, volgt de iconische cultklassieker en hippie-roadmovie Easy Rider, van Dennis Hopper en met naast hemzelf ook Peter Fonda, Jack Nicholson en Karen Black. Twee motorfreaks gaan met het geld van een drugsdeal op weg van Californië naar de Mardi Gras in New Orleans. Maar eigenlijk zijn ze vooral op zoek naar vrijheid en de kick van drank, seks en rock-'n-roll. Ze komen in de gevangenis terecht, maar geraken eruit door bemiddeling van de geflipte advocaat George Hanson. Hij reist met hen mee tot in New Orleans, waar ze een paar meiden opscharrelen. Maar dan neemt hun avontuur een grimmige wending ...

Daarna volgen onder meer nog Death in Venice (22.7), het klassieke dama van Luchino Visconti naar de roman van Thomas Mann, over een componist die in Venetië verliefd wordt op een tienerjongen; Dr. Strangelove (29.7), de koude oorlog-satire van Stanley Kubrick; A Clockwork Orange (5.8), het futuristische misdaaddrama van diezelfde Kubrick, naar de roman van Anthony Burgess; Rosemary’s Baby, de horrorfilm van Roman Polanksi, met Mia Farrow en Midnight Express, in zekere zin ook een horrorverhaal, maar dan wel een dat echt gebeurd is, over een Amerikaanse student die tijdens een reis in een Turkse cel belandt.

Meer film op vrijdag en zaterdag
Ook op vrijdag en zaterdag zijn er een pak knappe films.

Op vrijdag 10 juli trekken we naar zee met Copacabana (van Marc Fitoussi en met Isabelle Huppert), over een vrouw die in Oostende timesharing-appartementen verkoopt om het respect van haar dochter terug te winnen. Later volgen onder meer La rafle, Les barons en In the Mood for Love van Kar-wai Wong.

Op zaterdag is er een Belgisch drieluik met het zeer actuele The Invader (11.7) van Nicholas Provost over een Afrikaanse bootvluchteling die in Brussel aan lager wal raakt; Marieke, Marieke (18.7) van Sophie Schoukens, over een meisje dat verliefd wordt op een oudere man; 22 Mei (25.7) van Koen Mortier, over een bewakingsagent die met een bomaanslag wordt geconfronteerd. Maar ook The Unbearable Lightness of Being, Secretary en L’apollonide.

Bekijk ook deze items over Philip Seymour Hoffman: