.
News Image

Hans Herbots werkte mee aan internationale serie Rellik

Reeks loopt vanaf zaterdag op Canvas.
Rellik: het klinkt als de nieuwste Scandinavische misdaadserie, maar het is een baanbrekende Brits-Amerikaanse reeks van BBC en HBO. Rellik heeft zelfs een Vlaamse inbreng: twee van de zes afleveringen werden namelijk geregisseerd door Hans Herbots (Als de dijken breken, Het goddelijke monster). Na het eerder dit jaar op Eén uitgezonden Riviera is Rellik voor Herbots de tweede internationale productie.

De zesdelige reeks volgt de zoektocht van de charismatische DCI Gabriel Markham van de Londense Metropolitan Police naar een seriemoordenaar. Hij krijgt daarbij de hulp van de jonge agente Elaine Shepard.

Vanaf zaterdag 11 november om 20.40 u. op Canvas en vrt nu.be (telkens twee afleveringen na elkaar)

Het verhaal van Rellik wordt achterstevoren verteld. Vandaar ook de titel : het omgekeerde van Killer. De moordenaar wordt al meteen in de eerste aflevering gearresteerd. In de volgende afleveringen zien we hoe de klopjacht verlopen is, hoe de moorden gepleegd werden en wat het motief van de dader was. Vanaf het begin merken we ook dat Gabriel Markham vreselijk verminkt is, en als kijker vermoeden we dat zijn obsessie met de moordenaar daar iets mee te maken heeft. Rellik is een spannend en meeslepend misdaadverhaal en tegelijk een psychologische thriller die onderzoekt waarom mensen doen wat ze doen en hoe ze gevormd worden door hun verleden.  

Richard Dormer (Game of Thrones, Fortitude) speelt de rol van Markham en Jodi Balfour (The Crown, Bomb Girls) is zijn politiepartner Elaine. Ander hoofdrollen zijn voor Larke Winter als Gabriels vrouw Lisa Markham en Shannon Tarbet als hun dochter Hannah. Paterson Joseph (The Beach) is psychiater Isaac Taylor en Ray Stevenson (Rome) is Markhams baas Edward Benton.  

Rellik werd geschreven en geproduceerd door Harry en Jack Williams, het scenaristen- en productieteam van The Missing, de reeks die door VRT mee geproduceerd werd. Hans Herbots deed de regie samen met Sam Miller (Hotel Babylon, Spooks, Fortitude, Luther).  
Tijdens de opnames werden de acteurs geconfronteerd met enkele griezelige toevalligheden. Toen de scène werd opgenomen waarin het hoofdpersonage door een zuuraanval gewond raakt, vond er net zo’n echte aanval plaats in London. En toen het team de vondst van een lijk op Hampstead Heath ging verfilmen, werd er net echt een stoffelijk overschot op dezelfde plek aangetroffen. Of hoe de realiteit de fictie soms inhaalt. 

Hans Herbots: “Ik ben erg blij met de eerste samenwerking met zowel BBC als HBO Cinemax, twee huizen van vertrouwen. Rellik is een straf verhaal, complex en rijk. De reeks wordt net zoals Memento (van Christopher Nolan) achterwaarts verteld. Dat maakt dat je de aandacht van de kijker te allen tijde vast moet houden en de verhaallijnen ook in omgekeerde volgorde moeten boeien.”

Rellik is een bijzondere reeks die in Groot-Brittannië op lovende kritieken werd onthaald

Bio van Hans Herbots, Richard Dormer, Jodi Balfour en Paterson Joseph