.
The Starlings
zaterdag 14 januari 2023

Welke van deze zeven songs mag voor België naar het Eurovisiesongfestival?

Vanavond de finale vanuit Paleis 12.

Afgelopen week stelden de kandidaten van Eurosong 2023 hun muziek voor aan Vlaanderen tijdens de preselecties op Eén. Elke artiest bracht in de songclub twee songs waarmee ze naar het Eurovisiesongfestival willen trekken. De andere kandidaten gaven, onder begeleiding van host Peter Van de Veire, advies bij hun songkeuze. Want welk nummer van de twee belichaamt het meest het Eurovisiesongfestival? Na het advies van de songclub besliste de artiest welke song hij of zij brengt tijdens de liveshow in Paleis 12, en dus mogelijk op het grote podium in Liverpool.

Vlaanderen beslist zaterdagavond tijdens de grote finale samen met de vakjury welke van de zeven songs we voor België naar het Eurovisiesongfestival sturen. Stemmen kan via SMS (€ 0,75), VRT MAX (gratis) of de VRT MAX-app. Op welke song stem jij?

Ameerah met ‘The Carnival’
Ameerah, of Astrid Roelants (39), uit Heverlee omschrijft haar song ‘The Carnival’ als een krachtige popsong. Het lied heeft als boodschap om elkaars verschillen te omhelzen en te accepteren. Iets wat we volgens Ameerah in de maatschappij niet genoeg doen. "Onze verschillen maken ons net rijker", aldus Ameerah. Wie aandachtig naar de tekst van ‘The Carnival’ luistert, ontdekt thema’s als feminisme, genderidentiteit en gelijkheid.  Geen carnaval zoals in Rio de Janeiro dus, maar een circus waarbij je uit de bol mag gaan. Gek doen, doet geen pijn! Het nummer is geschreven door Astrid Roelants en Zac poor en de producer is Morgan Taylor Reid.

Hunter Falls met ‘Ooh La La’
Hunter Falls, of Tchiah Ommar Abdulrahman (28) uit Budingen, brengt een vrolijke song waarmee hij jong en oud aan het dansen krijgt. Het gaat over het moment waarop je naar iemand kijkt en denkt: met jou wil ik mijn leven delen. De song is een ode aan zijn vriendin, maar het is zo universeel dat iedereen zich er kan in herkennen. Volgens Hunter Falls "plakt de song als een kauwgom". Het nummer is geschreven door Tchiah Ommar Abdulrahman en Michael Garvin. De producers zijn Christoffer Jonsson, Liam Erixon en John Emil Johansson.

Chérine met ‘ça m’ennuie pas’
Chérine, of Chérine Mroue (27) uit Antwerpen, omschrijft zichzelf als een pittige, enthousiaste spraakwaterval en is altijd kleurrijk gekleed. Met de song ‘ça m’ennuie pas’ neemt ze ons mee in haar wereld. Een song met als boodschap dat je helemaal jezelf moet kunnen zijn en nooit compleet normaal moet doen. Iets wat Chérine in het Eurovisiesongfestival weerspiegelt ziet: “Op Eurovision is iedereen speciaal, ik heb al jaren het gevoel dat ik daar thuis hoor.”  Chérine is perfect drietalig, maar heeft bewust gekozen om in het Frans te zingen. Ze heeft al eens liedjes in het Engels geschreven, maar haar hart zingt altijd in het Frans.
Het nummer is geschreven door Chérine samen met William Rousseau en François Welgryn. De producers zijn Bjørgen Van Essen, William Rousseau en Hans Francken.

Loredana met ‘You Lift Me Up’
Loredana, of Loredana De Amicis (36) uit Zonhoven koos voor ‘You Lift Me Up’, een liefdesballade waarin ze haar liefde voor Pat Krimson bezingt. Het is een song met verschillende Songfestival-ingrediënten, verrijkt met de gekende 2Fabiola-saus. Loredana droomde al van kindsbeen af om op het podium van het Eurovisiesongfestival te staan. Pat Krimson wist haar in 2014 te overtuigen om deel te nemen aan de preselecties van Eurosong met 'She's After My Piano' en nu straalt Loredana alleen op het podium. Het nummer is geschreven door Loredana, Pat Krimson, Udo Mechels en John Miles Jr. De producers van het nummer zijn Yannic Fonderie en Pat Krimson.

Gustaph met ‘Because Of You’
Gustaph, of Stef Caers (42) uit Antwerpen, brengt ‘Because Of You’. Een positieve strijdsong over aanvaarding van jezelf en zijn wie je bent. De ‘you’ staat voor je zelfgekozen familie, die je ondersteunt en versterkt in het leven. Dat kan je familie zijn, maar evengoed je beste vriend of je partner. Kortom: alle personen die je in het leven gemaakt hebben tot wie je bent. Met de song wil Gustaph mensen wakker schudden: het is niet omdat je een ernstige boodschap brengt, dat er geen feest op het podium kan zijn. Het nummer is geschreven door Gustaph samen met Jaouad Alloul. De producers zijn Gustaph en Willem Vanderstichele.

Gala Dragot met ‘t’inquiète’
Gala Dragot, of Gala Aliaj Dragot (17) uit Grimbergen koos voor ‘t’inquiète’. Een nummer met als boodschap dat iedereen voor zijn eigen mening moet uitkomen. Iedereen moet het durven om zichzelf te zijn. "We worden zo geabsorbeerd door een drukke levensstijl waardoor we soms vergeten van het leven te genieten en onszelf te zijn. Dat moeten we doorbreken", aldus gala dragot. Ze schreef de song twee jaar geleden, maar besefte pas recent dat ze het eigenlijk ook over zichzelf had. Het nummer is geschreven door Gala Aliaj Dragot, Jan Lemmens en Yello Staelens. De producers van het nummer zijn Mucky en Pepijn Leenders, aan de compositie hebben Yello Staelens, Jan Lemmens, Pepijn Leenders en Gala Aliaj Dragot meegewerkt.

The Starlings met ‘Rollercoaster’
The Starlings, of Tom Dice (33) en Kato Callebaut (31), uit Eeklo brengen naar eigen zeggen de meest persoonlijke song uit hun carrière. ‘Rollercoaster’ gaat over de ups en downs die ze allebei hebben gehad. Tom heeft moeten afrekenen met een depressie, Kato moest snel na elkaar afscheid nemen van mensen uit haar directe omgeving en samen verloren ze ook hun kindje. Met dit nummer willen ze tonen dat je ook uit een donkere periode kan geraken, als je maar volhoudt.  Het nummer is geschreven door Tom en Kato, samen met Laurell Barker, Thomas Stengaard en Andreas Stone Johansson. De producer van het nummer is Thomas Stengaard.

Naast Vlaanderen bepaalt de vakjury mee wie België in mei naar het Eurovisiesongfestival stuurt. De vakjury bestaat onder meer uit Nikkie De Jager, Laura Tesoro, Jérémie Makiese en Alexander Rybak.

Download onze app voor Android of iOS