.
News Image

“Opperseksist” Tom Barman onder vuur

Van moraalridder naar opperseksist...
Tom Barman vertelde woensdag in “De Afspraak” op Canvas dat België hopeloos achterop hinkt als het over seksisme gaat. Maar die uitspraak is als een boemerang terug in zijn gezicht gekeerd…

De frontman van rockgroep dEUS deed de uitspraken natuurlijk naar aanleiding van de vele getuigenissen rond seksueel grensoverschrijdend gedrag en de #MeToo-beweging. Tom Barman hekelde in “De Afspraak” vooral het toontje waarop de mannen zich verdedigen en verbouwereerd vragen “of dat ook al niet meer mag”. Tom Barman neemt duidelijk positie in. “Mogen we dan geen 400 sms’jes meer naar iemand sturen?” Nee, natuurlijk niet, aldus Barman bij presentator Bart Schols. Tom Barman is trots dat België voorop loopt als het gaat over kunst, wetenschap en ethische kwesties, maar op gebied van racisme en seksisme zijn we gewoon achterlijk, aldus de frontman van dEUS. Maar dat Tom Barman zich hier opwerpt als moraalridder schiet bij sommigen in het verkeerde keelgat. Op sociale media werd hij uitvoerig bewierookt om zijn stevige uitspraken, tot één iemand hem verweet een opperseksist te zijn…

“De opperseksist vermomt zich nu als moraalridder,” stelt de 36-jarige Marie Meeusen op Facebook. Marie Meeusen vertelt op Facebook hoe Tom Barman haar vijftien jaar geleden behandelde en verwijt hem nu “hypocriete arrogantie”. “Als gij naar het toilet wilt gaan, zulde mij eerst moete pijpen, maske’, zei Tom Barman mij zo’n vijftien jaar geleden terwijl hij de toegang tot de toiletten in het Antwerpse ‘Café au lait’ versperde.” Anderen op Facebook treden haar bij met verhalen over hoe Barman hen aansprak toen ze een ijsje aan het eten waren… “Ik heb nog wel iets waar gij aan kunt likken” zou Barman geroepen hebben naar een meisje dat aan een ijsje likte. Ook hier zou het gaan over feiten van vijftien jaar geleden.

De reacties op deze aantijgingen zijn verdeeld. Sommige noemen Barman hypocriet en hopen dat de beerput volledig open mag, anderen reageren net omgekeerd. Er volgen immers ook reacties die het ongepast vinden om “dom gedrag” of “een flauwe opmerking” van vijftien jaar geleden aan te halen… Net zoals bij Bart De Pauw zijn de meningen ook hier enorm verdeeld.

Tom Barman zelf heeft ondertussen ook zijn criticasters van antwoord gediend. Hij herkent zich niet in de uitspraken die ze hem nu verwijten en noemt de aanval laag bij de grond. Toch wil hij ook verduidelijken dat hij zijn tussenkomst in “De Afspraak” startte door te stellen dat mannen in eigen boezem moeten kijken. En daarmee bedoelde hij ook zichzelf. Barman geeft toe dat hij in het verleden grove dingen heeft geroepen naar vrouwen. En hij wil zich gerust ondubbelzinnig excuseren bij vrouwen die hier aanstoot aan namen.

Bio van Tom Barman en Deus

Meer Over:

Tom Barman Deus