.
Veerle Baetens
dinsdag 21 november 2023

100.000 bezoekers voor Het Smelt van Veerle Baetens

Haar regiedebuut doet het goed.

Het regiedebuut van Veerle Baetens is alvast niet onder de radar gebleven. Met haar verfilming van de gelijknamige bestseller van auteur Lize Spit uit 2016, heeft ze zich meteen een serieuze uitdaging aangemeten. Met succes, want zo ontdekten amper een maand na release al 102.000 bioscoopbezoekers de film in België! Met ijzersterke vertolkingen van hoofdrolspeelsters Charlotte De Bruyne en Rosa Marchant weet de film een groot publiek te bekoren.

De film wordt ook internationaal gesmaakt. Zo ging Het Smelt vorige week nog aan de haal met zowel de publieksprijs 'Der Heinrich' als de Volkswagen Financial Services Film Award op de 37ste editie van het Braunschweig International Film Festival in Duitsland.

Synopsis: Het Smelt vertelt het verhaal van Eva die, vele jaren na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, terugkeert naar haar geboortedorp met een ijsblok in de koffer van haar auto om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten.

Veerle Baetens schreef samen met Maarten Loix het scenario, gebaseerd op de gelijknamige succesroman van Lize Spit uit 2016, uitgegeven door Das Mag. Met meer dan 150.000 verkochte exemplaren, was Het Smelt in 2016 het best verkochte boek in België. Het leverde auteur Lize Spit o.a. de Bronzen Uil en de Hebban Debuutprijs op. Er volgden vertalingen in 16 verschillende landen en de uitgeverij bracht voor de gelegenheid ook een filmeditie van het boek uit.

Bio van Veerle Baetens en Lize Spit