.
News Image

2 vakmannen bewijzen dat bier & kaas een perfecte combinatie vormen

Biersommelier Ben Vinken en kaasmeester Michel Van Tricht hebben samen ruim 65 jaar ervaring en worden aanzien als absolute specialisten in hun vakgebied. Beide heren brachten hun kennis en passie samen en willen bewijzen dat bier & kaas een gedroomde combinatie vormen en veel beter bij elkaar aansluiten dat de alom gekende combinatie van kaas & wijn.

Biersommelier Ben Vinken en kaasmeester Michel Van Tricht hebben samen ruim 65 jaar ervaring en worden aanzien als absolute specialisten in hun vakgebied. Beide heren brachten hun kennis en passie samen en willen bewijzen dat bier & kaas een gedroomde combinatie vormen en veel beter bij elkaar aansluiten dat de alom gekende combinatie van kaas & wijn.

Het resultaat van deze kennis is verzameld in een prachtig boek genaamd “Vinken & Van Tricht – 50 Bier & Kaas Combinaties”, dat dit najaar wordt uitgegeven bij Lannoo. Naast het boek hebben ze sinds 1 september ook een TV programma op Vitaya rond bier & kaas. De traditionele kaas & wijn avond kan wel eens op haar laatste benen lopen. Bier en kaas een perfecte combinatie Om hun gelijk te halen gingen ze niet over 1 nacht ijs. Maar liefst 10 workshops waren er nodig om 50 combinaties samen te stellen waarbij de kaassoort en het type bier perfect bij elkaar aansluiten. Elk bier is verschillend en elke kaas is verschillend. Hierdoor worden er telkens weer nieuwe, verrassende en boeiende smaakcombinaties ontdekt. Van Tricht : “Kaas bedekt – omwille van zijn romige, vette karakter – je smaakpapillen met een film. Om die papillen vrij te maken, heb je een licht zurige en ook bittere drank nodig. In het geval van wijn, roomt de kaas de ronde smaak bijna volledig af. Bier daarentegen is ideaal vanwege zijn bitterheid. De chemische reactie tussen het bier en de kaas zorgt voor een uniek smaakpalet. Kaas is complementair aan bier dat in zijn smakenspectrum wel zuur, zoet en bitter maar geen zout bevat.” Het boek “Vinken & Van Tricht – 50 bier & kaas combinaties” In het boek worden er 50 bier & kaas combinaties voorgesteld over maar liefst 192 pagina’s. Ben en Michel hebben vooral gewerkt met de combinatie van ‘bierfamilies’ en ‘kaassoorten’. Hierdoor is de lezer niet verplicht om naar het specifieke bier of de specifieke kaas te zoeken die in het boek staan. Zolang men binnen de ‘familie’ blijft van de voorgestelde bier-& kaassoorten kan men zelf combinaties gaan maken. De met vakkennis beschreven bieren en kazen worden ondersteund door prachtige foto’s gemaakt door fotograaf Joris Luyten.