.
Clara Cleymans
zondag 23 oktober 2016

Als kind werd Clara Cleymans gepest en uitgesloten

Nu is ze het gezicht van anti-pestcampagne Cartoon Network.


De kindertijd was voor Clara Cleymans niet zo'n fijne tijd. Ze werd toen bespuugd en met stenen bekogeld, lezen we in Het Laatste Nieuws. In die tijd werd ze gezien als een rosse sproetenkop die dan nog eens klein en onzeker was.

Nu is ze het gezicht van een anti-pestcampagne van televisiezender Cartoon Network geworden.

Tussen haar tiende en veertiende werd Clara enorm gepest. Het gebeurde toen ze van school veranderde en van Antwerpen naar een dorpsschooltje in het Mechelse ging. Die pesterijen hadden volgens de actrice met diversiteit te maken. In Antwerpen en daarna Leuven waar ze in het Lemmensinstituut ging studeren vanaf het derde middelbaar vonden ze haar minder vreemd en dat komt volgens haar omdat ze in steden meer gewoon zijn dan in een dorpje.

Volgens Clara was het meer dan enkel haar uiterlijk waardoor ze werd geviseerd. Haar broer Jelle Cleymans was ook ros, maar toch was hij een populaire jongen. Clara zat niet goed in haar vel en had geen zelfvertrouwen. Ook had ze zelf niet dezelfde coole rugzak dan haar klasgenoten. Het pesten ging wel erg ver, want buiten bespuugd en met stenen bekogeld worden pakten ze haar schoenen af en werd haar jas gestolen en in de vuilnisbak gegooid. Naar eigen zeggen ging ze daar beter mee om dan met het uitgesloten worden, waar ze nog veel minder vat op had.

Clara Cleymans heeft nog een tip voor wie er gepest wordt. De dingen weglachen helpt, zegt ze. Zelfs toen ze met stenen werd bekogeld bleef Clara glimlachen en dat was blijkbaar een goede strategie.



Sinds haar kindertijd heeft Clara Cleymans dus een enorme metamorfose ondergaan. Door haar populariteit en werk in de media heeft ze nu naar wij menen de pesters flink lik op stuk gegeven.



Tekst: Nico Vanaken