.
An Swartenbroekx, Guido De Craene
woensdag 3 juli 2024

An Swartenbroekx: “Met sommige zaken moet je voorzichtiger omspringen” 

Je moet het zien als een tijdsdocument 

De acteurs van ‘FC De Kampioenen’ waren erg blij dat ze konden aankondigen dat ze toch nog eens met z’n allen nieuwe afleveringen zouden maken. Er waren al 4 afleveringen klaar, tot plots Johny Voners overleed.

“De hoofdlijnen voor acht afleveringen waren uitgezet, vier waren helemaal uitgeschreven. Maar na de dood van Johny zijn die op mijn harde schijf gecatalogiseerd als 'Johny, 17 maart 2020'. Op die dag zijn voor mij De Kampioenen definitief gestopt”, zegt An in Humo.

Nadien werd ook nog besloten door de VRT dat ze ervoor gekozen hebben om bepaalde afleveringen niet langer uit te zenden wegens niet woke genoeg.

“Ik begrijp dat je vandaag met sommige zaken voorzichtiger moet omspringen. Maar je moet 'F.C. De Kampioenen' zien als tijdsdocument. In plaats van afleveringen te schrappen hadden ze er beter een voetnoot bij geplaatst. Neem een vrouwonvriendelijk personage als Boma: dat ligt er zo dik op, dat is toch duidelijk een karikatuur? Pascale gedraagt zich racistisch, maar dat ontploft in haar gezicht. Ik denk dat we de voorbije weken op tv andere uitingen van racisme opgelepeld hebben gekregen, zónder voetnoot. Een sitcom is geen politiek statement, hè.

Bio van An Swartenbroekx