.
News Image

Arno krijgt uniek eerbetoon op Canvas

En daar is een goede reden voor...

Arno staat ruim vijftig jaar op de planken en songs als ‘O la la c’est magnifique’ en ‘Les yeux de ma mère’ zijn nationaal erfgoed geworden. Arno Hintjens, Oostendse Brusselaar (of andersom), vertelt in Charlatanzijn verhaal, met de hulp van zijn reisgenoten, in de eerste plaats zijn voormalige buurman Dominique Deruddere, die de regie deed van deze driedelige documentaire.

De reis begint in Oostende, waar de kleine Arnold graag voetbalt en zwemt, maar even vaak ‘nee’ als ‘ja’ zegt. Tot een jonge leraar hem wat bluesplaten in de hand stopt. Tante Fabienne van den Kieboom, broer Peter Hintjens en muze Sonja Van Hee vertellen over een gast met lang haar, die altijd op stap was. Muzikant Paul Couter legt uit waarom hij in hem wel de zanger zag die niemand vermoedde. En hoe ze samen Tjens Couter boetseerden uit hompen blues, Oostendse zeelucht en veel eigenzinnigheid.

Nog in Oostende werd in 1979 TC Matic geboren, de luidste rockband die België al gehoord had. De bandleden vertellen over vier jaren op het scherp van de snee. Historische archiefbeelden worden gecombineerd met de grensverleggende foto’s van huisvriend Danny Willems.

Op zijn 37ste pakt de ‘lonesome Zorro’ het anders aan. Hij vindt een nieuwe sound en een nieuwe omkadering, en maakt zestien studio-albums. Mensen die hem vergezelden, zoals muzikanten Ad Cominotto en Mirko Banovic, producers Glenn Rosenstein en John Parish, fans Stef Kamil Carlens en Stromae vertellen over hun samenwerking, en wat Arno Hintjes vandaag precies tot Arno maakt. En daar levert de man zelf, in sappig Oostends, graag zijn eigen commentaar bij.

Charlatan is een productie van Borgerhoff & Lamberigts voor Canvas. Later dit voorjaar.

Bio van Arno en Dominique Deruddere