.
Bart Van Avermaet in Thuis
zaterdag 1 juni 2024

Bart Van Avermaet: “Dat wist ik nog niet over een Turkse moskee” 

Hij wil er zich meer in verdiepen 

De ‘Thuis’-fanreis dit jaar gaat naar Turkije. De fans reizen in het gezelschap van enkele acteurs waaronder Daphne Paelinck en Bart Van Avermaet. Bart kijkt er in elk geval al naar uit om te ontdekken hoe de lokale bevolking leeft.

“Maar ik kijk ook naar de geschiedenis, opbouw en architectuur van een stad. Hoe steden ontsproten zijn uit het brein van architecten, politici, bouwheren, of soms ook gewoon door een toeval... Ik vind dat enorm fascinerend. Net als Marokko heeft Turkije een ontzettend mooi verleden en die geschiedenis helpt trouwens ook vaak om de Turken die in ons land wonen iets beter te begrijpen of meer respect voor hen te hebben”, zegt Bart in Primo.

Onlangs bezocht hij een Turkse moskee in Lokeren. Daar leerde hij de islam beter kennen. Bovendien leerde hij ook dat er in zo’n moskee niet alleen een feestzaal is, maar ook een mortuarium.

“Het is traditie om de overledenen binnen de 48 uur te begraven, maar er zijn blijkbaar niet altijd snel genoeg vluchten naar Turkije. Daarom worden de lichamen soms tijdelijk bewaard in het mortuarium van de moskee tot er geschikte vluchten beschikbaar zijn om ze naar Turkije te brengen voor de begrafenis. Ja, de islam zit goed in elkaar.”