.
Bart Van Opstal
woensdag 9 oktober 2024

Bart Van Opstal: “Ik zag daar vooral ‘andere mensen’”

Het werd zijn belangrijkste drijfveer

Velen kennen Bart Van Opstal als deelnemer van het allereerste seizoen van ‘Big Brother’, maar anderen kennen hem nu ook als politieker. Hij is Vlaams Parlementslid en lijsttrekker in de gemeente Olen.

“Als 16-jarige had ik al een partijkaart van het Vlaams Blok en ging ik mee affiches plakken. Mijn ogen waren opengegaan tijdens een schoolreis naar Parijs. Ik had verwacht om daar mensen te zien met stokbrood, wijn en een baret op het hoofd. Maar ik zag vooral 'andere' mensen, die volgens onze gids voor overlast en criminaliteit zorgden. Ik wist: dat komt ook naar ons”, zegt hij in Humo.

Bart schrok ook van uitspraken die sommige vreemdelingen lieten vallen in Antwerpen. Daar hoorde hij dingen als ‘Wacht maar, binnenkort is dat hier van ons’. En Vlaams Belang wil dat als partij vermijden.

Dat Bart een sterke politieke voorkeur heeft, maar nooit heeft uitgesproken, kwam vooral door VTM. Zij vroegen hem om zijn lidmaatschap stil te houden.

“Pas in 2019 heb ik een mail gestuurd naar Tom Van Grieken met de vraag of ik een partijafdeling mocht oprichten in Olen. Ik was hem toevallig in Antwerpen tegengekomen bij de start van de Ronde van Vlaanderen. Hij herkende mij en vroeg hoe het ging. Heel sympathiek, heel toegankelijk. Op de trein naar huis besliste ik: awel, voor díé gast wil ik mij smijten. Ik was intussen zelfstandig vastgoedmakelaar en hoefde, behalve met mijn gezin, met niemand nog rekening te houden.”

Bio van Bart Van Opstal

Meer Over:

Bart Van Opstal