.
Jade Mintjens
donderdag 24 februari 2022

Bert Gabriëls geeft #Eindejaars(conference) door aan Jade Mintjens

Sidekick uit De Ideale Wereld naar de theaters! 

Komende vrijdag kan je in Sint-Truiden - de allerlaatste keer - gaan kijken naar de eindejaarsconference van stand-up comedian Bert Gabriëls. Na ruim 130 voorstellingen en 3 tv- en radioregistraties, legt Bert de kranten definitief opzij en geeft hij het stokje van zijn #Eindejaars door aan collega Jade Mintjens. De 23-jarige uit het Kempense Westmalle is één van de opkomende talenten van het moment en is hiermee ook de jongste vrouwelijke comedian in dit genre. Vijf jaar geleden kreeg ze van Adriaan van den Hoof de zilveren leeuw in het Eén-programma ‘Voor de leeuwen’. Jade was ook één van Michael Van Peel z’n ‘Young Ones’ en verzorgde ook al het voorprogramma van o.a. Bart Cannaerts en Xander de Rycke. Met deze laatste stond ze op de zomerbar van Rock Werchter. Jade is volgende maand ook één van de drie finalisten van Humo’s Comedy Cup en door haar veelzijdigheid is ze sinds november ook al een vast gezicht in De Ideale Wereld. “In mijn huidige comedybits is zo goed als altijd actualiteit te vinden. De stap naar een volledig actualiteitsgebonden voorstelling is dus niet zo groot. Als Bert mij dan nog eens aanbiedt om de #Eindejaars dit jaar over te nemen, is de keuze snel gemaakt. We gaan voor een stijlbreuk, maar we blijven wel op een toegankelijke manier, voor een breed publiek, lachen met de actualiteit. Uiteraard neem ik mijn gitaar mee, want zelf muziek spelen en zingen is iets wat inmiddels zowat mijn handelsmerk is”, zegt Jade Mintjens. De 4de #Eindejaars loopt opnieuw van november tot eind februari en wordt voorafgegaan door enkele try-outs.

In 3 jaar tijd, waarvan 2 jaar in lastige, beperkende corona-omstandigheden, heeft Bert Gabriëls van de #Eindejaars een vaste waarde gemaakt in de Vlaamse theaterzalen. “Het was een grote uitdaging om in de voetsporen te treden van o.a. Geert Hoste en Michael Van Peel, maar vanaf het eerste jaar was er een groot enthousiasme in de theaters en bij het publiek. Lachen met de actualiteit is en blijft iets plezant waar mensen zich duidelijk mee amuseren. Na het eerste jaar groeide de belangstelling, maar door de coronamaatregelen werd ons enthousiasme toch wat aan banden gelegd. Vorig jaar bleef het beperkt tot een studioversie die ik opnam met zingende krant Johnny Trash en trendwachter Jeroen Verdick. Ook die formule sloeg meteen aan, waardoor we er de voorbije maanden met ons drieën op uitgetrokken zijn. Na ruim 40 voorstellingen stoppen we nu alle drie, omdat we andere plannen hebben. Jeroen is bezig met zijn eerste solovoorstelling ‘Alleen’, die volgend jaar in de zalen komt. Zelf ga ik mij de komende maanden focussen op andere activiteiten, maar ik blijf met stand-up comedy bezig in de vorm van losse opdrachten en schoolvoorstellingen. Ik ben blij dat ik de kranten kan opbergen (lacht) en dat ik inderdaad het stokje kan doorgeven aan Jade Mintjens. Een fris gezicht, maar wel eentje dat het volgens mij helemaal gaat maken. Voor mij is ze de geknipte persoon om de #Eindejaars verder te zetten. Op haar eigen manier, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ze dat heel goed gaat doen”, zegt Bert Gabriëls.

De 23-jarige Jade Mintjens neemt de complimenten van Bert Gabriëls alvast dankbaar in ontvangst. “De actualiteit volgen is één ding, maar dat zou in mijn nieuwe functie als sidekick in het Canvas-programma De Ideale Wereld geen probleem mogen zijn. Comedy werkt vaak met herkenning. Als mensen bepaalde situaties visualiseren of aanvoelen, zien ze daar al snel de humor van in. Omdat de actualiteit iets is wat ons allemaal bezighoudt, is het een dankbaar vat om comedy uit te halen. Het nadeel is wel dat actualiteitsgrappen een houdbaarheidsdatum hebben, maar bij een eindejaarsconferance heb je daar geen last van, omdat het daarbij over een volledig jaaroverzicht gaat.”

In december scrolt Jade nog eens door haar fotorol van het afgelopen jaar en bij het Eurovisiesongfestival is zij de eerste om een persoonlijke rangschikking te maken, maar qua lijstjes en overzichten blijft het daarbij. “Ik ga veel samenzitten met het creatieve team van mijn management om de #Eindejaars de vorm te kunnen geven die ik wil. Ik ben enorm grote fan van de aanstekelijke dynamiek die Bert, Jeroen en Johnny hebben op het podium, want dat maakte deze reeks heel divers. Ik ga voor iets gelijkaardigs, maar momenteel is dat nog een zoekproces. Bert werkte met een krantenoverzicht, maar ik ben er nog niet helemaal uit. Het moet een medium zijn dat hard genoeg verschilt, zodat het een voorstelling van mij wordt. Mijn conference gaat sowieso genoeg vergeleken worden, dus kiezen we voor een zo groot mogelijke stijlbreuk, maar wel met muziek. Wie mij kent weet dat mijn gitaar altijd in de buurt is. Af en toe een gepast liedje, dat moet kunnen (lacht).”

Nog maar zes jaar geleden studeerde de veelzijdige Jade Mintjens af aan de studierichting Woordkunst-Drama aan de Kunsthumaniora van het Lemmensinstituut. Sindsdien is haar carrière in een stroomversnelling terechtgekomen. Ze speelde als actrice de rol van Eva in de Studio 100-reeks Ghost Rockers, maar ze schitterde eveneens als Fleur in het Insta-Famous project van VTM GO. Voor haar #Eindejaars kan ze een beroep doen op de ervaring van een aantal collega’s: “Nadat ik één van zijn ‘Young Ones’ mocht zijn tijdens de tour in 2019, ligt Michael Van Peel me na aan het hart. Ik ga hem zeker nog om tips vragen als de voorstelling vorm begint te krijgen. Ook Bert Gabriëls heeft me aangeboden om te helpen wanneer ik door het bos de bomen niet meer kan zien. Ik word dus zeker niet aan mijn lot overgelaten! (lacht). Verder haal ik inspiratie uit het werk van mijn favoriete comedians Bart Cannaerts en Wim Helsen, maar zij werken niet specifiek met actualiteit.”

In alle opzichten wil Jade Mintjens dit najaar en komend voorjaar een eindejaarsconference maken voor het brede publiek, met een sterke, gevarieerde nieuwsmix. “Actualiteit gaat jammer genoeg meestal niet gepaard met goed nieuws. De meest grappige en luchtige momenten spelen zich dan ook vooral af in mijn familie- en vriendenkring. Zo moet ik nog altijd glimlachen bij de gedachte dat mijn vriend effectief kan genieten van pêchen met tonijnsla. Zo jammer voor hem dat hij in het verkeerde tijdperk geboren is. Ondanks de negatieve noten die doorgaans weerklinken in het journaal, ga ik proberen om een luchtige, verfrissende en vernieuwende voorstelling te maken. De mensen mogen er dus zeker van zijn dat ze met een positief gevoel naar huis gaan!”

#Eindejaars 2022 is een productie van Pretpraters, exclusief te boeken via Postbus 11.
Meer info over Jade Mintjens vind je op www.jademintjens.be


Bio van Jade Mintjens en Bert Gabriëls