Bo Van Spilbeeck: “Er was bij ons nog geen rolmodel”
Toen Bo Van Spilbeeck aankondigde dat ze in transitie ging, was dat niet alleen groot nieuws in Vlaanderen, maar zelfs in Frankrijk, Turkije, Japan en nog veel meer andere landen. Bo werd overspoeld door duizenden berichten.
“Wellicht omdat er bij ons nog geen rolmodel was. Op mijn eerste dag als vrouw had ik voor 9u 's ochtends al zes radio-interviews gedaan en de rest van mijn dag zat vol met gesprekken met kranten en tv-talkshows. Zelfs BBC World heeft me geïnterviewd. Ik kreeg ook van bijna alle Vlaamse uitgeverijen de vraag voor een boek. Pas na veel weigeren heb ik toch toegehapt. Een boek schrijven werkte therapeutisch. En zoveel mensen hebben mij verteld dat ze dankzij mijn verhaal ook uit de kast zijn durven te komen. Dat doet deugd”, zegt Bo in Dag Allemaal.
Jammer genoeg kwamen er ook wel wat negatieve reacties. Maar daar was Van Spilbeeck op voorbereid. Toch kon ze het niet laten om de reacties te lezen.
“Dat was heel heftig, ik heb toen wel wat tranen gelaten. Maar na een tijdje kon ik dat relativeren. Ik wist ook dat het vaak uit extreemrechtse hoek kwam. Eén keer was het anders: een vrouw stuurde me via Messenger een lelijk bericht waarin ze me 'walgelijk' noemde. Ik was zo geschokt dat ik haar bericht op mijn Facebook heb gezet. Ik had haar foto onherkenbaar gemaakt, dacht ik, maar toch herkenden mensen het fotokader van haar school, ze was leerkracht godsdienst. Dat ging naar de top van het Gemeenschapsonderwijs en die vrouw dreigde geschorst te worden. Dat wou ik niet.”