.
Bo Van Spilbeeck
dinsdag 5 maart 2024

Bo Van Spilbeeck: “We werden geconfronteerd met de gevaren”

Ze werden beschoten

Na Dany Verstraeten is er opnieuw iemand in pensioen bij de VTM Nieuwsdienst. Dit keer is het de beurt aan Bo Van Spilbeeck die van haar pensioen mag gaan genieten.

Bo heeft veel straffe dingen mogen doen voor VTM zoals verslag uitbrengen over veel oorlogen. Dat is heel pittig en intens.

“Onze jonge redactie werd al snel geconfronteerd met de gevaren, toen in het eerste jaar van 'VTM Nieuws' Danny Huwé werd doodgeschoten tijdens de revolutie in Roemenië. Hij had me de knepen van het televisievak geleerd. Zijn dood was een enorme schok voor ons. Toch ben ook ik naar oorlogsgebied geweest: Somalië, Burundi, Rwanda... In Rwanda had ik een kogelvrij vest mee dat voordien was uitgeleend aan een andere oorlogsjournalist. Dat vest was juist hersteld en zat nog in de verpakking, met de herstelbon erbij”, blikt Bo terug in Dag Allemaal.

Zo’n reddingsvest zette Van Spilbeeck meteen met haar beide voetjes op de grond. Want ze besefte heel snel dat die vest iemands leven heeft gered. En maar goed ook, want ze werden toen zelf beschoten.

“Maar ik heb nog gruwelijker dingen gezien. Tijdens de crisis in Burundi ben ik door dorpen gereden... (schudt het hoofd) Wat wij zagen, was verschrikkelijk. Mensen wier schedel opengekapt was met een machete, als een zachtgekookt ei. Ik zag een vermoord gezin van vier, hun varkens zaten in een hok naast hen. Die beesten probeerden met hun snuit door de tralies aan de tenen van die mensen te geraken, omdat ze geen eten hadden.”

Bio van Bo Van Spilbeeck en Dany Verstraeten