.
Bruno Vanden Broecke
dinsdag 8 november 2022

Bruno Vanden Broecke presenteert voor het eerst eigen programma op VTM

Nieuw ‘baan-brekend’ experiment vanaf maandag 21 november om 20u35 bij VTM.

In vijf jaar tijd is het aantal mensen met een burn-out met een derde gestegen. Bijna een half miljoen Vlamingen ervaren zoveel stress dat ze niet meer in staat zijn om te werken. Vijf van hen gaan vanaf maandag 21 november een ‘baan-brekend’ experiment aan waarin ze door anderen te helpen, ook zichzelf helpen. In ‘Out Of Office’ brengt Bruno Vanden Broecke hen samen op de Emiliushoeve, een zorgboerderij in de Kempische natuur. Ze ontmoeten er zes mensen met bijzondere kwaliteiten die elke dag vol goesting naar hun werk komen. Voor een half jaar worden ze collega’s en starten ze samen een nieuw project: een oude stal ombouwen tot een korte keten biowinkel.

An, Dennie, Irina, Margaux en Walter kregen allemaal te kampen met een burn-out. Op de zorgboerderij zullen ze een half jaar lang samenwerken met zes nieuwe collega’s die er elke dag het beste van zichzelf geven. Samen met Willem, Kristi, Robin, Joël, Stijn en René helpen ze mee met de dagelijkse taken op de boerderij: van dieren verzorgen tot meehelpen met de landbouw. Maar daarnaast krijgen ze als nieuwe collega’s ook een grote uitdaging voorgelegd: op een half jaar tijd een oude stal ombouwen tot een korte keten biowinkel. Een project waarbij ze leren van elkaar en van elkaars kwaliteiten. Hun nieuwe collega’s drukken hen onderweg met de neus op de feiten, durven hen rake vragen te stellen en tonen dat het anders kan. Het wordt een half jaar van afbreken en terug opbouwen, letterlijk en figuurlijk. Na hun periode op de Emiliushoeve volgt dan ook de allesbepalende vraag: keren ze na het experiment terug naar hun oude job of geven ze hun leven een nieuwe wending?

Bruno Vanden Broecke: “Vijf mensen die mentaal en fysiek zijn opgebrand worden in ‘Out Of Office’ samengebracht met zes mensen die elke dag vol goesting naar hun werk trekken. Ik vond het een absoluut voorrecht om als ‘toeschouwer’ deze prachtige vermenging van twee werelden te mogen aanschouwen. We hadden op voorhand verwacht dat dit iets moois zou opleveren... maar ons experiment heeft mijn verwachtingen omver geblazen. Het was leerrijk en emotioneel, maar ook grappig en héél erg warm. De liefde die op de Emiliushoeve voelbaar is, is een bruistablet van energie. Van onze deelnemers met een burn-out, de mensen met bijzondere kwaliteiten tot en met de voltallige crew en mezelf: iedereen is hier als rijker mens uitgekomen. Dit zijn zo van die ervaringen die je blik op de wereld veranderen. Ik kijk er naar uit om Vlaanderen hier mee van te laten genieten.”

Deze vijf mensen met een burn-out stappen mee in het experiment

Irina - 28 - Gent - facility manager - 7 maanden outIrina is de jongste van de groep. Zij werkte als facility manager voor een internationaal bedrijf en coördineerde het onderhoud van zo’n 200 winkels in Europa. Een job waarvoor ze veel gepland moest krijgen. Tot ze haar eigen leven niet meer gepland kreeg en uitviel.

“Ik heb veel ups en downs. Er zijn weekends waarin ik niet uit mijn bed geraak omdat ik zoveel hoofdpijn heb. Het is soms zo moeilijk om het zelf te begrijpen, laat staan om het aan iemand anders uit te leggen.”

Dennie - 36 - Dilsen-Stokkem - fabrieksarbeider - 4 maanden outAls fervent sporter gaat Dennie altijd tot het uiterste. Zowel op zijn werk als tijdens zijn verbouwingen of zelfs tijdens een fietstocht. Vier maanden geleden heeft hij zijn job als fabrieksarbeider op pauze moeten zetten omdat hij zich elke dag ongelukkig voelde. Zowel op het werk als thuis bij zijn gezin.

“Bij mij moest alles ‘rap’ gaan. ‘Rap’ naar de winkel, ‘rap’ de kinderen gaan halen, ‘rap’ nog even gaan sporten. Ik heb altijd een sterk oordeel gehad over mensen met een burn-out. Dat kan toch niet van 8 uur per dag te gaan werken? Daaraan kan je zien dat een burn-out niet alleen werk is, er komt zoveel meer bij kijken.”

Margaux - 34 - Vilvoorde - PR-manager - 7 weken out

Net zoals Dennie zit ook Margaux in een drukke fase van haar leven. Een jonge vrouw die haar veeleisende job als PR-verantwoordelijke probeerde te combineren met het prille moederschap. Totdat dit door een combinatie van omstandigheden gewoon niet meer lukte en Margaux uitviel.

“Ik zit vrij in het begin van mijn herstelproces. Als ik terugkijk naar de eerste weken dat ik out was, dan had ik eigenlijk nog geen idee van hoe diep ik zat. Of zit. En hoeveel tijd ik waarschijnlijk zal nodig hebben om terug te kunnen opbouwen of zijn wie ik eigenlijk ben.”

Walter - 55 - Antwerpen - horeca-uitbater - 10 jaar zoekendeWalter heeft jarenlang als zelfstandige in de horeca gewerkt. Hij was de eigenaar van verschillende zaken in en rond Antwerpen. Tien jaar geleden kreeg hij een burn-out en sindsdien zoekt hij naar een job die hem wél energie geeft.

“Ik heb 20 jaar horeca gedaan, dan ben ik onderuit gegaan. Van de ene dag op de andere kon ik niet meer wandelen, mijn immuunsysteem was ook helemaal uitgeteld. Het was op. Veel mensen zeiden: kom uit je bed, ga iets doen! Dat is heel gemakkelijk gezegd door buitenstaanders. Als je er ineens zelf in verzeild geraakt, merk je hoe moeilijk het is om jezelf terug bijeen te rapen.”

An - 50 - Grimbergen - klantendienstmedewerker - terug aan het werk na 2 burn-outsAn is als enige in de groep nog aan het werk. Ze leidde ooit een dubbingstudio, waar films en series worden ingesproken. Na twee burn-outs koos ze voor een job met minder verantwoordelijkheid en ging ze aan de slag als klantendienstmedewerker. Ze balanceert momenteel op de rand van volhouden en terug uitvallen.

“Mijn einde als manager is heel plots gekomen. Ik heb daar ook nooit een reden voor gekregen. Dat heeft gemaakt dat ik mezelf volledig in vraag ben beginnen stellen. Ik weet eigenlijk nog altijd niet wat ik echt zou willen doen en of wat ik momenteel doe dan wel de juiste keuze is. Ik merk soms dat mijn elastiek terug heel strak staat en dat ik zit te bibberen voor mijn computerscherm.”


Out Of Office: vanaf maandag 21 november om 20u35 bij VTM en op VTM GO.

Bio van Bruno Vanden Broecke