Cath Luyten bezoekt de Mick Jagger van de Nederlandse hiphop
Maandag 31 oktober gaat Cath Luyten op visite bij hiphopgenie Willie Wartaal. Hij werd in 2005 in een klap wereldberoemd in Nederland en België als lid van de muziekformatie De jeugd van tegenwoordig. Met hun hit Watskeburt?! zetten ze het land op stelten en maakten ze een nieuw geluid waaruit tal van hits zouden weerklinken, zoals Sterrenstof en Deze donkere jongen komt zo hard.
Diezelfde jongen heet in het echte leven Olivier Mitshel Locadia en heeft intussen de jeugd van toen ingeruild voor een vrouw en een kind in een nieuwbouwwoning. Toen en tegenwoordig, Willie verwelkomt Cath met open armen in zijn twee levens. Wanneer hij bij zijn vrienden is, gedraagt Willie zich stoer en ondoordringbaar, maar het lukt Cath uiteindelijk toch om in zijn hoofd te kijken. En in zijn hart: Willie vertelt over hoe hij opgroeide in niet zo ideale omstandigheden omdat zijn moeder harddrugsverslaafde was, en over zijn liefde voor zijn dochter.
Buurman, wat doet u nu? maandag 31 oktober om 21.25 uur op Eén.
Een gesel voor journalisten
De jongens van De jeugd van tegenwoordig hebben de naam om de schrik van journalisten te zijn en dus is Cath op haar hoede wanneer ze Willie en zijn compagnons ontmoet in de backstage van het Solar Weekend Festival in Roermond. Ze baant zich bescheiden een weg tussen het verbale geweld. Want gewoon antwoorden op een journalistenvraag, dat doen ze bij De jeugd niet zo graag.
Wij de schrik van de journalisten? Dat is meestal omdat de journalisten dom zijn. Jullie journalisten zijn haters en hebben het haten tot kunst verheven en tot professie gemaakt.
Knuffelwillie
Tussen zijn kompanen stelt Willie zich een beetje ongrijpbaar op. Hij beschouwt Cath als werk en voelt de druk om voortdurend scherp te zijn. Maar in de twee uur durende autorit van Roermond naar zijn huis in Den Haag ontdooit Willie helemaal. Hij vertelt ronduit en vertederend hoe hij zijn leven als Wiwa van De jeugd combineert met het leven als kersverse papa van dochtertje Daja Maria.
Na een optreden slaap je soms het allerlekkerste slaapje dat God heeft uitgevonden, als je dochter je wakker huilt. Dan denk ik: tering, ik hààt jou.
En dan ga je uit je bed en ligt daar een wondertje naar je te lachen en denk je al gauw: waw, ja, kom maar hier!
Drugsverslaafde moeder en afwezige vader
Na een korte nacht neemt Willie Cath mee voor een uitje in het Oosterpark, in een volkse buurt van Amsterdam. Willie groeide er op in niet zo ideale omstandigheden. Zijn moeder was harddrugsverslaafde en zijn vader afwezig. Geen normale jeugd dus, maar Willie denkt er niet te veel bij na en koestert geen wrok. Een junk kan je niets kwalijk nemen, vindt hij.
Hoe heftig het ook was, Willie heeft geen angst om dezelfde fouten te maken:
Zelfs als ik er gewoon bèn en elke dag heel onaardig doe tegen mijn dochter, dan is het al goed. Ik moet echt al mijn best doen om mijn kind nog slechter op te voeden dan ik ben opgevoed. Dat kan ik niet, nee.
Eeuwige jeugd? Rappen tussen de rompertjes
Willie wil zelf zo burgerlijk mogelijk leven. Want een burgerlijk leven is een goed leven, claimt hij. Hij nodigt Cath uit om mee te jammen in zijn nieuwbouwhuis in Den Haag. Niet in een fancy studio, maar in het washok tussen de rompertjes en de kinderwagen. Een verbazend volwassen setting voor de teugelloze Willie.
Maar achter zijn synthesizer wordt hij helemaal terug kind en verzekert hij Cath dat we nog jaren zullen genieten van De – eeuwige – jeugd.
We zijn oud, een stuk in de 30. Wij gaan niet meer met de nieuwe shit komen, maar we zijn zeker niet op de retour. Het gaat beter dan ooit tevoren. Het hangt gewoon niet meer af van die ene hete single.
Buurman, wat doet u nu? maandag 31 oktober om 21.25 uur op Eén.