Cath Luyten op bezoek bij Nederlandse topacteur Jeroen Krabbé
Lang voor er bij ons sprake was van Matthias Schoenaerts, veroverde de Nederlandse topacteur Jeroen Krabbé Hollywood. Hij stond er in de jaren ’80 en ’90 op de filmset met wereldsterren als Harrison Ford, Richard Gere en Kim Basinger. Nu, in de herfst van zijn leven, verkiest hij de stille, eenzame rust van een schildersatelier in Amsterdam boven het internationale sterrenbestaan, al gooit hij voor bezoek uit België graag nog eens zijn deuren open.
Cath dwaalt tussen de gigantische doeken en merkt dat schilderen Jeroens lust en leven is. Onder een bedwelmende nevel van terpentijn, tussen de abstracte werken waar hij dag en nacht bezeten aan werkt, doet de acteur een opmerkelijke ontboezeming: Ik ben een schilder die is gaan acteren en niet andersom. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik nam soms rollen aan omdat ik wist dat het er mooi schilderen was.
Buurman, wat doet u nu? maandag 20 februari om 21.35 uur op Eén.
Boezemvrienden met Barbara Streisand, Harrison Ford, Richard Gere en Prinses Diana
In het Vondelpark, op weg van Jeroens atelier naar zijn huis, kruipt Cath in de huid van Timothy Dalton en probeert ze toch een paar van Krabbé’s legendarische filmquotes op te frissen uit de Bond-klassieker The Living Daylights. Moeizaam maar zeker komen ingestudeerde woorden van 30 jaar geleden terug naar boven bij Jeroen.
Moeizaam, dus. Of is dat geacteerd? De woning van de Krabbé’s hangt immers vol herinneringen aan de wereldfaam van toen. Tot in het kleinste kamertje. Barbara Streisand, Harrison Ford, Richard Gere en Prinses Diana. Voor de familie Krabbé waren het allemaal persoonlijke vrienden. En soms zelfs ietsje meer dan dat:
Lady Di is de mooiste vrouw die ik ooit heb gezien. Ze had een ontzettend charisma. Kwetsbaar, maar zo groot. Ze had alles om verliefd op te worden.
Een emotioneel weerzien
Naast een muur met 225 plakboeken vol knipsels over Jeroens rijke filmcarrière, bekijken Cath en Jeroen een fragment uit The Fugitive, waar Jeroen met Harrison Ford een Hollywood-legende als tegenspeler had. Het wordt een emotioneel weerzien:
Het is ontzettend lang geleden dat ik deze film weer zie. Maar het doet me wat. Ik ben zo ontzettend trots dat ik erin zit.
Een eenzaam bestaan
Het zijn restanten van een glamoureus bestaan dat het gezin Krabbé vooral binnenskamers moest koesteren. Want zo’n exclusief leven valt niet te delen met de mensen die het niet meemaken, aldus mevrouw Krabbé, Herma van Gemert:
Je beleeft ongelofelijke dingen waarmee je zou opscheppen als je ze allemaal vertelt aan je vrienden. Dus vertel je ze maar niet. En dat maakt je eigenlijk heel eenzaam.
Succes is levensgevaarlijk
De dag eindigt waar hij begon: tussen de schilderijen. Jeroen neemt Cath mee naar een expo van zijn werken in het Holocaustmuseum. Zou de schilder het succes van acteur nog willen evenaren? Jeroen aarzelt als Cath hem de vraag stelt:
Succes is een halte waar je niet mag afstappen. Succes is levensgevaarlijk. Ik weet het, want ik heb het gekend. Als je succes hebt, denk je: dìt is het. Maar ik zeg je nu: dat is het niet.
Buurman, wat doet u nu? maandag 20 februari om 21.35 uur op Eén.