.
News Image

Champagne en belegde broodjes in Zelfde deur, 20 jaar later

Martin Heylen klopt aan in Adinkerke, Hansbeke, Pamel, Geel en Gors Opleeuw


In Zelfde deur, 20 jaar later verrast Martin Heylen met nieuwsgierige blik enkele Vlamingen, twintig jaar nadat hij al bij hen langsging in Man bijt hond. Wat is er in al die jaren veranderd, of net hetzelfde gebleven? In de vierde aflevering drinkt Martin champagne, zoekt hij veel maar vindt niet altijd en beseft hij hoe de Vlaamse broodjescultuur bloeit.



Een oude huisarts uit Adinkerke (West-Vlaanderen) gaf Martin ooit het advies om veel champagne te drinken omdat het gezond zou zijn. Martin zoekt de dokter opnieuw op om te zien of hij zijn eigen remedie heeft overleefd. Hij ontmoet de zonen van de dokter en: er wordt champagne gedronken.

Twintig jaar geleden ontmoette Martin Dajo De Cauter uit Hansbeke (Oost-Vlaanderen), een muzikale jongen die samen met zijn vader en broers optrad. Dajo vertelde passievol over muziek en zijn contrabas. Hij woonde samen met naar eigen zeggen “het mooiste meisje van de wereld” en hun dochtertje in een groot huis naast de spoorweg. Vindt Martin hen jaren later nog steeds in hetzelfde huis naast de spoorweg terug?

In Pamel (Vlaams-Brabant) viel Martin het huis binnen van Jan en zijn vrouw. Zij was een poëtisch type, hield van de sterren, gedichten, romantiek en van een huis waarin er geleefd werd en al eens iets rondslingerde. Hij had een meer ordentelijk en gestructureerd karakter. Hij kon er moeilijk mee om als de kussens in de zetel niet op hun plaats lagen of als er knuffels en andere spullen rondslingerden. Belt Martin opnieuw bij hen aan in het huis te Pamel?

Wendy en Koen uit Geel (Antwerpen) hadden een broodjesbar. Twintig jaar geleden was dat nog een relatief nieuw fenomeen. Wendy en Koen geloofden volop in de toekomst van hun zaak. Sindsdien zijn er in elke gemeente wel broodjesbars te vinden; de broodjescultuur in Vlaanderen floreert. Bovendien is thuisbezorgen met de toegenomen verkeersdrukte en eenrichtingsstraten niet eenvoudig. Hebben Wendy en Koen nog steeds hun zaak of zijn ze al lang binnen?

In Man bijt hond bezocht Martin een stel dat in een landelijke gemeente Gors Opleeuw in Limburg een oude vierkantsboerderij had gekocht. Markant detail: in de prijs was een stalknecht inbegrepen, mét woongarantie. De stalknecht Ben had het recht om op hun grond te blijven wonen. Ben was een minzame, eenvoudige man. Hij had zijn eigen huisje in de tuin. Hoe gaat het leven er vandaag op de hoeve aan toe?



Zelfde deur, 20 jaar later: 27 september om 20.40 uur op Eén.