De culinaire strijd tussen Vlaanderen en Nederland gaat van start
The Taste, gloednieuw op VTM vanaf donderdag 31 oktober.
In het gloednieuwe VTM-programma The Taste willen we voor eens en voor altijd uitmaken wie de beste smaak kan voorschotelen: Vlamingen of Nederlanders. Hiervoor gaan twee Vlaamse teams, onder leiding van de twee sterrenchefs Gert De Mangeleer en Wout Bru en twee Nederlandse teams, aangestuurd door de twee chef-koks Robert Kranenborg en Herman den Blijker de culinaire strijd aan met elkaar waarbij alles enkel en alleen om de smaak draait.
The Taste is niet zomaar een kookprogramma. En dat heeft alles te maken met het blind proeven. Dat betekent niet dat de chefs geblinddoekt worden, maar wél dat ze gedurende het hele parcours nooit weten wie een hapje voor hen bereid heeft, zodat ze echt objectief hun keuze maken.
In de eerste aflevering op donderdag 31 oktober 2013 zullen de vier topchefs elk een zo sterk mogelijk team proberen samen te stellen van vier kandidaten. Honderden amateurs, liefhebbers, beginners of professionele koks uit Vlaanderen en Nederland hebben zich ingeschreven voor The Taste. Alleen de allerbeste kandidaten uit Vlaanderen en Nederland krijgen in deze auditieaflevering de kans om een zelfgemaakt ‘culinair lepeltje’ klaar te maken dat de 4 topchefs blind zullen proeven. Deze kooktalenten moeten vooral één grote passie delen: smaak.
Wout ziet de selectieronde zitten: “Het is heel simpel: ogen toe en smaken. Het gaat om The Taste, het is gewoon proeven. Als het niet goed is, is het niet goed.” Gert is heel bewust op zoek naar de geschikte kandidaten voor zijn team: “Voor mij is het belangrijk: ik ben op zoek naar een lepel met heel veel smaak en ik wil ook dat als ik de lepel proef, dat hij iets kan teweegbrengen. Dat hij emotie losmaakt bij me.” De inzet is groot, want het aantal plaatsen is beperkt en de smaakpapillen van de topchefs staan op scherp. Hoe lekker een lepel ook mag zijn, The Taste is niet voor niets een culinaire strijd tussen de Lage Landen: Gert en Wout kunnen alleen Vlaamse kandidaten meenemen, de Nederlandse kandidaten kunnen alleen maar verder als ze Robert of Herman kunnen overtuigen met hun lepel.
Het wordt al meteen duidelijk dat er zowel in Vlaanderen als in Nederland heel wat culinair talent rondloopt, zowel amateurchefs als professionele koks. Sommigen spelen op safe met een traditioneel gerecht, anderen trekken alle culinaire registers open om een uniek lepeltje voor te schotelen. Kan foodblogger Christine de chefs imponeren met haar gewaagde smaakcombinatie? Bereikt de zelfzekere Jordy het team van de enige chef waar hij naar op kijkt? Is de Thanksgiving-lepel van dansdocent Kenneth écht iets waar de chefs dankbaar om kunnen zijn? Aan passie en enthousiasme ontbreekt het alvast niet bij de kooktalenten. Maar de lat ligt voor iedereen even hoog en het is met één lepel, één enkele hap dat ze de topchefs moeten overtuigen van hun culinaire goede smaak. Een paar lepels zorgen zelfs voor tranen bij de chefs… helaas zijn die niet altijd van geluk.
Alleen zij met de allerlekkerste lepels maken kans om door te gaan en de volgende 7 weken de culinaire strijd aan te gaan. Wie de beste smaak presenteert, zal uiteindelijk The Taste winnen en naar huis gaan met 25.000 euro en een niet te versmaden The Taste-trofee.
The Taste, elke donderdag rond 20.35 op VTM.