De kleedkamer strikt vier Tour-winnaars
In een tweeluik over de Ronde van Frankrijk - 17 en 24 juni op Canvas.
Vijftig jaar geleden won Eddy Merckx zijn eerste Ronde van Frankrijk. Daarom wijdt Ruben Van Gucht in juni twee extra afleveringen van De kleedkamer aan La Grande Boucle: een aflevering met vier Belgische ploegleiders die met een van hun renners de Ronde wonnen, en een met de vier laatste Belgische geletruidragers. Elke aflevering bevat ook twee reportages over buitenlandse Tour-winnaars: Sir Bradley Wiggins, Andy Schleck, Cadel Evans en Alberto Contador. In De kleedkamer vertellen zij over de hoge toppen en diepe dalen van de Tour.
Deel 1: Belgische ploegleiders van Tour-winnaars
Ruben Van Gucht in La Cipale met Dirk Demol, Johan Bruyneel, Rudi Pevenage en José De CauwerRuben Van Gucht in La Cipale met Dirk Demol, Johan Bruyneel, Rudi Pevenage en José De Cauwer
In de eerste aflevering trekt Ruben Van Gucht naar wielerbaan La Cipale, in het bos van Vincennes. In dit uit gietijzer en staal opgetrokken stadion in een buitenwijk van Parijs vierde Merckx elk van zijn vijf overwinningen in de Tour de France. Die gouden jaren liggen al een hele tijd achter ons. Het is nog altijd wachten op een opvolger voor Lucien Van Impe, de winnaar van de Tour de France in 1976. Toch speelden heel wat landgenoten een grote rol in latere Tour-overwinningen. Niet op de fiets, wel achter het stuur van de volgwagen. Een aantal van die overwinningen waren omstreden en er valt dus heel wat over te zeggen.
José De Cauwer was als prof jarenlang de persoonlijke helper van de Nederlandse toprenner Hennie Kuiper. Zijn grootste successen kende hij evenwel niet als wielrenner, maar als wielercoach. Onder zijn leiding als ploegleider van de gelegenheidsformatie ADR-Agrigel won de Amerikaan Greg LeMond in 1989 voor de tweede keer de Tour. In 2005 werd Tom Boonen met José De Cauwer als bondscoach wereldkampioen in Madrid. Nu volgt De Cauwer de Tour nog altijd op de voet, in de commentaarcabine naast Michel Wuyts.
Wie Johan Bruyneel zegt, zegt Lance Armstrong en US Postal. Als ploegleider won Bruyneel met de Amerikaan maar liefst zeven keer de Tour. Maar ook met Alberto Contador mocht hij twee keer de overwinning vieren in Parijs. In 2013 kwam hij in het oog van een dopingstorm terecht. In de nasleep van het grootschalige onderzoek naar het dopinggebruik bij US Postal, legde het Amerikaanse antidopingagentschap USADA Bruyneel een schorsing op van tien jaar. Onlangs werd hij door het Internationaal Sporttribunaal TAS zelfs levenslang geschorst.
Als renner is Dirk Demol vooral bekend van zijn overwinning in Parijs-Roubaix. Demol zou nooit ploegleider worden maar Johan Bruyneel kon hem toch overhalen om naar US Postal te komen. Samen maakten ze van de Amerikaanse formatie een onoverwinnelijk team. Na uitstapjes bij Discovery Channel, Quick-Step, Astana, RadioShack is hij sinds dit jaar actief bij Katusha-Alpecin.
Rudy Pevenage was prof van 1976 tot 1988. Zijn grootste succes kende hij in de Ronde van Frankrijk van 1980: hij won een etappe én het puntenklassement. Na zijn carrière als renner bleef hij actief in het peloton. Hij werd vooral bekend als persoonlijke verzorger en begeleider van de Jan Ullrich, met wie hij in 1997 de Tour won. Ook nu nog is Pevenage een vertrouwenspersoon van de Duitser, die kampt met een zware alcohol- en drugsverslaving.
De reportages
Ruben en zijn ploeg kregen ook een exclusieve kijk in het privéleven van Alberto Contador en Andy Schleck. Allebei hebben ze het over de mooie, maar ook de minder mooie kanten van hun carrière. Dat zorgt voor straffe portretten die perfect passen in de galerij van De kleedkamer.
De Spanjaard Alberto Contador is een van de grootste ronderenners aller tijden. Al op 25-jarige leeftijd had El Pistolero de drie grote rondes gewonnen, iets wat alleen Felice Gimondi en Bernard Hinault hem ooit hadden voorgedaan. In 2012 kwam Contador in opspraak. Hij werd door het TAS voor twee jaar geschorst. Hierbij moest hij onder meer zijn Tourzege uit 2010 en zijn Giro-overwinning uit 2011 inleveren. Tot op vandaag vindt hij zelf dat deze zeges hem onterecht ontnomen zijn.
Andy Schleck werd door de schorsing van Contador uitgeroepen tot eindwinnaar van de Tour van 2010. De Luxemburger werd ook twee keer tweede en won drie ritten. Die succesperiode kreeg echter geen gevolg. Door een ernstige knieblessure kondigde Schleck in 2014 op 29-jarige leeftijd in tranen zijn afscheid van de wielersport aan.
De Kleedkamper, op maandag 17 juni om 21.20 u. op Canvas en VRT NU.