dinsdag 27 november 2018
De week van de friet in Over Eten
Frietjes van de frituur nader bekeken.
Het is ‘Week van de friet’. Over eten laat die gelegenheid niet zomaar voorbij gaan en duikt in een nieuwe aflevering het frietkot in. Kobe en Danira komen na analyse samen met experten het een en ander te weten over onze begeerde friet en frikandel.
Een keerzijde aan onze Belgische trots?
Frieten zijn het Belgisch symbool bij uitstek. Nergens ter wereld worden frieten gebakken zoals wij dat doen en nergens zijn ze uiteraard zo lekker als bij ons. Maar onze geliefde goudgele frietjes van de frituur komen gepaard met een probleem. Wetenschappers waarschuwen voor acrylamide, een stofje dat gevormd wordt tijdens het bakproces en dat mogelijk kankerverwekkend is. Europa heeft hiervoor een oplossing, maar daar zijn frituur-uitbaters niet mee gediend. “Dan smaken ze nergens meer naar”, klinkt het.
Zit dat stofje dan ook in de frieten die we thuis bakken? Kobe en Danira halen frieten op bij mensen thuis en laten ze analyseren. Professor voedingschemie Bruno De Meulenaer weet te vertellen hoe je frieten moet bakken zodat ze lekker zijn en weinig acrylamide bevatten.
Een frikandel onder de loep genomen
Geen friet uiteraard zonder ‘vlezeke’. Over het populairste stuk vlees van de frituur, de befaamde frikandel, gaan de wildste verhalen rond. Van varkensmagen en ingewanden tot koeienogen en karton: allemaal zou het deel uitmaken van het frituurvleesje dat toch zo goed smaakt. Danira mag op bezoek bij Beckers. Hier worden elke dag 1 miljoen frikandellen gemaakt. Wat zit er nu precies wel en niet in?
Het dieet van een veldritkampioen
Wat eet veldrijder Mathieu van der Poel? Kobe volgt hem op een wedstrijddag. Zijn voeding blijkt op zo’n dag helemaal anders te zijn dan tijdens de week. Kobe ontmoet Mathieu ’s ochtends aan de ontbijttafel, en neemt afscheid ’s avonds… in de frituur. Want, ja hoor: ook een veldritkampioen mag (en moet) af en toe zondigen. En Mathieu doet dat het liefst met een Belgisch frietje.
Over eten: woensdag 28 november om 20.35 uur op Eén.
Een keerzijde aan onze Belgische trots?
Frieten zijn het Belgisch symbool bij uitstek. Nergens ter wereld worden frieten gebakken zoals wij dat doen en nergens zijn ze uiteraard zo lekker als bij ons. Maar onze geliefde goudgele frietjes van de frituur komen gepaard met een probleem. Wetenschappers waarschuwen voor acrylamide, een stofje dat gevormd wordt tijdens het bakproces en dat mogelijk kankerverwekkend is. Europa heeft hiervoor een oplossing, maar daar zijn frituur-uitbaters niet mee gediend. “Dan smaken ze nergens meer naar”, klinkt het.
Zit dat stofje dan ook in de frieten die we thuis bakken? Kobe en Danira halen frieten op bij mensen thuis en laten ze analyseren. Professor voedingschemie Bruno De Meulenaer weet te vertellen hoe je frieten moet bakken zodat ze lekker zijn en weinig acrylamide bevatten.
Een frikandel onder de loep genomen
Geen friet uiteraard zonder ‘vlezeke’. Over het populairste stuk vlees van de frituur, de befaamde frikandel, gaan de wildste verhalen rond. Van varkensmagen en ingewanden tot koeienogen en karton: allemaal zou het deel uitmaken van het frituurvleesje dat toch zo goed smaakt. Danira mag op bezoek bij Beckers. Hier worden elke dag 1 miljoen frikandellen gemaakt. Wat zit er nu precies wel en niet in?
Het dieet van een veldritkampioen
Wat eet veldrijder Mathieu van der Poel? Kobe volgt hem op een wedstrijddag. Zijn voeding blijkt op zo’n dag helemaal anders te zijn dan tijdens de week. Kobe ontmoet Mathieu ’s ochtends aan de ontbijttafel, en neemt afscheid ’s avonds… in de frituur. Want, ja hoor: ook een veldritkampioen mag (en moet) af en toe zondigen. En Mathieu doet dat het liefst met een Belgisch frietje.
Over eten: woensdag 28 november om 20.35 uur op Eén.