.
News Image

Donderdag in Alloo in de nacht

Luk Alloo op de luchthaven van Zaventem.


Donderdag is er een nieuwe aflevering van Alloo in de nacht. Luk Alloo brengt de nacht door tussen de vliegtuigen van Brussels Airlines. Een nacht lang volgt hij in de reusachtige hangars het onderhoud van onder andere een Airbus A330.

Daar ontmoet hij George, die moet die nacht controleren hoe sommige bouten aan een hydraulische pomp in het toestel moeten vervangen worden. Een vliegtuig inspecteren zou moeten kunnen op 1 nacht, maar soms duurt het gewoon veel langer. Als de motor moet vervangen worden bijvoorbeeld. Dat is een hele procedure. Het is elke nacht werken tegen de klok. Soms komt het vliegtuig binnen om 12.00. In de zomer vaak om 01.30. Om 05.00 moet het aan de gate staan voor de passagiers. Lukt het niet, dan wisselen we de vliegtuigen. Passagiers moeten op tijd kunnen vertrekken.”

George werkt al 27 jaar op de luchthaven. Drie jaar werkte hij er overdag, maar dat zinde hem niet. 's Nachts werken gaat hem beter af. Mijn vrouw vindt het fantastisch dat ik met de nacht werk. Ze is rustig, kan haar ding doen, die heeft dan het bed voor haar alleen. En ’s morgens als ik thuis kom, drink ik een glaasje champagne. Dan staat zij op. Maar elke dag gaan we wel samen golfen. George leidt Luk rond in een leegstaand, nauwelijks verlicht vliegtuig en wijst hem op de prijs van sommige oordelen. Een gewone economy stoel bijvoorbeeld kost al gauw 10.000 euro.



In Antwerpen zie je overal zomaar op het voetpad staan: kleine elektrische deelsteps. Ze zijn nog geen jaar geleden geïntroduceerd, maar zorgen al voor heel wat ergernis omdat gebruikers ze zowat overal kunnen achterlaten. Luk ontmoet 's nachts Jort, een man die met het verzamelen van de steps een mooie bijverdienste heeft. Jort verzamelt ze s avonds en neemt ze mee naar huis in een aanhangwagentje dat hij zelf voor zijn fiets heeft laten maken. Thuis laadt hij de batterijen van de steps op. Als hij zijn avond goed plant, en het allemaal meezit, verdient hij zo'n 30 euro per uur. Jort toont Luk hoe hij precies te werk gaat. Overdag is hij ook nog eens koerier voor een dienst die maaltijden aan huis levert. Ook met de deelfiets. 'De jeugd is het aan het oplossen', zegt hij, 'Alles papierloos, en met de fiets.'



Sandra is van veel markten thuis. Ze is stripteaseuse, paaldanseres en doet een act met 3 exotische slagen. Al vijftien jaar. Ze is dan ook eens getrouw en moeder van drie kinderen. Maar zelf zegt: Ik ben eigenlijk een verlegen meisje. Ik voel me wel meer op mijn gemak zonder kleren, dan mét. Luk volgt Sandra en haar echtgenoot Andreas op een vrijgezellenavond die ze moet opfleuren. Ik wil mijn act klassevol houden. Ook vrouwen in het publiek moeten het leuk vinden.



In een palliatief centrum gaat Luk langs bij Martine. Een vrouw die vorig seizoen al opdook in Alloo in de Nacht, toen in het uitgangsleven. Toen geloofde ze nog in de liefde, vertrouwde ze Luk toe. Ondertussen is bij Martine darmkanker vastgesteld, met uitzaaiingen. Ze is fel verzwakt en wacht op haar dood. Chemo heeft ze opgegeven. Toch blijft ze vrolijk. Met de gedachte dat ze gaat sterven heeft ze zich helemaal verzoend. Ze wil bij haar vader zijn die 12 jaar geleden al stierf. Haar laatste wens is een zachte, pijnloze dood en een schone begrafenis.



Waarom blijven vliegtuigen aan de grond? Wie pikt de eenzame deel--steps van in de stad op? Donderdag in Alloo in de Nacht, om 21.40 bij VTM


Bio van Luk Alloo