.
Martine Jonckheere in Familie
dinsdag 10 januari 2023

Drama voor Martine Jonckheere: 'opnieuw borstkanker'

Hoeveel pech kan een mens hebben?

Je kan er niet naast kijken als je de nieuwe Dag Allemaal ziet. "Martine Jonckheere opnieuw getroffen door borstkanker", blokletters het weekblad.

Zestien jaar geleden ontdekte Martine zelf al een keer dat zij borstkanker had. Nu heeft zij opnieuw prijs. Mogelijk moet zij deze week nog onder het mes.
"Ik wist dat er iets scheelde, dat zal mijn zesde zintuig zijn, zeker? Ik kan dat moeilijk uitleggen. Ik vóelde het gewoon, zoals een vrouw het voelt wanneer ze zwanger is", steekt Martine Jonckheere van wal.

"Vijf maanden geleden, op 15 augustus, werd ik geveld door een enorme pijn in de buikstreek. Aan de kant van mijn lever. Maar ik wist dat die oké was, want ik laat twee keer per jaar een bloedonderzoek doen en alles was in orde. Ook de kankerwaarden waren pico bello. Bleek uiteindelijk dat mijn appendix op springen stond", vertelt Martine Jonckheere in Dag Allemaal.

"Ik verbleef vier dagen in het ziekenhuis en omdat ik weet dat er daar enorme wachtlijsten zijn, legde ik meteen een afspraak vast voor een mammografie en MRI." Die kwam er pas eind november, maar er was blijkbaar niets te zien. Martine noch haar huisarts waren er gerust in. "Mijn huisarts, die ik goed ken, was er echter ook niet gerust in en raadde me toch aan om een punctie te ondergaan. Ook daarvoor zijn enorme wachtlijsten, maar gezien mijn voorgeschiedenis drong mijn huisarts erop aan om dat snel te doen. Donderdag de 15de werd ik er tussen genomen, maar dan moest ik nog een week wachten op de uitslag. Een stressvolle week. Zenuwslopend! Op vrijdag 23 december, om vijf voor één ’s middags, kreeg ik te horen dat de kanker terug was. Ik ben heel rustig gebleven. Vijf minuten later, om 13u, zat ik in de wagen op weg naar de repetitie voor Café Beveren."

"Pas toen drong het echt tot me door, en ben ik even gecrasht. Toch wilde ik die repetitie absoluut niet missen, al was het maar om mijn gedachten te verzetten. En ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want het is uiteindelijk ook mijn laatste geworden. En nu? Ik onderga nu allerlei onderzoeken op uitzaaiingen en men gaat ook uitzoeken of het een genetisch bepaalde kanker is"

Vandaag krijgt Martine de resultaten en als die niet goed zijn, zal zij op vrijdag 13 januari al geopereerd worden. Hopelijk krijgt zij vandaag toch was positief nieuws.