.
News Image

Een vleugje humor in De Keuken van Sofie

Chris Van Den Durpel toont kookkunsten.
De nieuwe kookgast in De Keuken van Sofie van maandag 16 tot en met vrijdag 20 februari 2015 presenteert zelf iedere woensdag zijn eigen programma bij VTM: presentator en meester-imitator Chris Van Den Durpel. Na de vele huizen die hij – in de gedaante van een van zijn vele typetjes – al heeft bezocht in Met De Deur in Huis, mag hij nu ook De Keuken van Sofie ontdekken in hoogst eigen persoon.

Sofie neemt Chris Van Den Durpel op maandag 16 februari mee naar zijn prille jeugd, die hij doorbracht in Lokeren. Hij herinnert zich voornamelijk de smaakvolle ribbetjes gekarameliseerd met honing. Sofie neemt deze klassieker onder handen en maakt ribbetjes met een marinade van honing, verse gember en sojasaus. Ze serveert het met komkommersalade en een “pelle patat”: een aardappel in de schil met bieslookboter. Tussen het koken door wordt duidelijk dat Chris vroeger een wildebras was. Hij blijkt quasi alle botten in zijn lichaam minstens één keer gebroken te hebben…

Op de tweede weekdag, dinsdag 17 februari, zit de sfeer er meteen goed in… tot op het moment waarop Chris verneemt dat er gekookt wordt met ingrediënten die hij niet lust. In zijn geval is dat pastinaak. Chris vindt de hype rond de “gewone wortel” sterk overdreven, zeker wanneer de pastinaak herleid wordt tot puree. Sofie zet door en maakt ook een carpaccio van bresaola of fijn Italiaans gedroogd rundvlees dat enkele weken gerijpt wordt in kruiden.

Op woensdag 18 februari is Sofies souschef later op de avond te zien bij VTM in Met De Deur in Huis, maar niet vooraleer hij in De Keuken van Sofie zijn lievelingsgerecht heeft klaargemaakt. Chris begint al te watertanden als hij nog maar aan inktvis denkt. Sofie heeft een paar mooie en verse exemplaren gehaald die proper gemaakt moeten worden voor verse inktvisringen met tartaarsaus. Een inktvis schoonmaken is echter geen lachertje, of net wel wanneer Chris en Sofie het samen doen. Hun handen zien gitzwart wanneer ze klaar zijn.

Op donderdag 19 februari reist Sofie in gedachten met haar kookgast naar het buitenland om een gerecht te zoeken dat een diepe smaakindruk heeft nagelaten. Voor Chris is dat een smakelijke Hongaarse goulashsoep, zoals hij die ooit at bij een gastvrije familie in Boedapest. Terwijl Sofie het stoofvlees aankleurt, praat Chris ronduit over zijn reiservaringen. Hij noemt zichzelf een “zandzuiger” op vakantie waarmee hij bedoelt dat hij graag op het strand ligt met een cocktail in de hand. Sofie heeft maar een half woord nodig en maakt snel een verfrissende Gin Fizz voor bij de soep.

Het is alweer de laatste avond dat Sofie kookt met imitator Chris Van Den Durpel. Naar traditie eindigt ze de week met een zoete zonde, maar meteen blijkt dat Chris niet gek is van zoete desserten. Kaas gaat er daarentegen wel altijd in. Daarom bereidt Sofie op vrijdag 20 februari een gerecht met de wereldberoemde Fourme d’Ambert, een pittige blauwaderkaas uit Frankrijk. Ze maakt er tuile van hazelnoot bij en werkt af met droog gebakken krokante chips van Ganda Ham. Chris is zwaar onder de indruk als het dessert voor zijn neus staat en dat toont de souschef op zijn eigen manier: humor.

DE KEUKEN VAN SOFIE, ELKE WEEKDAG BIJ VTM OM 18.05:

Op maandag 16/02: Op Grootmoeders wijze - Ribbetjes met honing, komkommersalade en 'pelle patat'.
Op dinsdag 17/02: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? - Carpaccio van bresaola, pastinaak en peer.
Op woensdag 18/02: Lievelingsgerecht - Inktvisringen met tartaarsaus.
Op donderdag 19/02: Op reis - Hongaarse Goulashsoep.
Op vrijdag 20/02: Zoete zonde - Gevulde appel met blauwaderkaas, tuile van hazelnoot en chips van Ganda Ham.

Bio van Chris Van den Durpel en Sofie Dumont