.
VRT 1
maandag 1 mei 2023

één wordt VRT 1

Besparingen op personeel, niet op de naam en vormgeving.

We hebben nooit eerder een kind gekend dat zo vaak van naam veranderd is van het eerste net van de openbare omroep. Daar kunnen ze er wat van.
Nog geen 4 jaar geleden werd het nieuwe logo van één voorgesteld, ondertussen is die naam ook weer voltooid verleden tijd. Op de feestdag van de socialisten (toeval bestaat niet) werd één omgedoopt tot VRT1 en daar hoort natuurlijk ook een nieuw logo bij. Het gevolg is dat al het promomateriaal aangepast moet worden. Wat gaat dat weer kosten? En dat in tijden dat de openbare omroep moet besparen en heel wat mensen het bedrijf net omwille van die besparingen hebben moeten verlaten.


Na VRT NWS en VRT MAX is er dus nu ook VRT 1. Het zou niet meer dan logisch zijn dat de openbare omroep ook de andere netten een andere naam geeft, maar Ketnet en Canvas blijven hun naam behouden.

Wat is toch het nut van een zoveelste wijziging? Volgens de uitleg van de openbare omroep wil men het merk VRT verstevigen, maar waarom trekken ze dat dan niet door tot de radiomerken en komt de naam VRT niet in de namen van de radiozenders voor? Recent was er nog de wijziging van Radio 2 naar radio2. Daar waar toen alles in kleine letters geschreven moest worden, gaat men één plots in schreeuwerige VRT 1-letters moeten schrijven.


De naam één verdwijnt na 18 jaar dus uit het straatbeeld en van het scherm. Al zal de naam zonder twijfel nog jaren opduiken bij de aftiteling van de vele herhalingen die we ook in de toekomst nog op het scherm te zien zullen krijgen.

Eén ding moeten we wel toegeven: het uiteindelijke logo is wél een mooi logo geworden.