.
News Image

Erika Van Tielen zet Familie op zijn kop

Erika Van Tielen één jaar op het scherm.


Eén jaar geleden was Erika Van Tielen voor het eerst als Amélie De Wulf in Familie te zien. De zus van Lars zette Familie op zijn kop. Vijf jaar geleden deed Erika hetzelfde met haar eigen leven. Ze besloot de VRT te verlaten. Erika was toen reporter bij Vlaanderen Vakantieland op Eén en presentatrice bij Studio Brussel. Erika Van Tielen ging zo’n 15 jaar geleden voor het eerst voor de VRT aan de slag, als wrapper bij Ketnet. Op dat net presenteerde ze ook programma’s als Eurokids en de intrede van de Sint in Antwerpen. In 2006 verliet ze de VRT en ging ze bij de Vlaamse Mediamaatschappij aan de slag.



In 2008 keerde Erika Van Tielen terug als presentatrice bij Studio Brussel en werd ze één van de reporters van Vlaanderen vakantieland op Eén. Ze verving Saartje Vandendriessche als presentatrice van datzelfde programma tijdens Saartjes ouderschapsverlof in 2009. Erika deed haar werk graag maar ze wou nieuwe uitdagingen aangaan en verliet eind mei 2013 de VRT. Dat was best een grote stap maar wel de juiste keuze. Dat vertelt Erika dit weekend in Hallo, de gratis bijlage van Het Belang van Limburg. “Ik kan oprecht zeggen dat het de juiste keuze was. Ik ben nu mijn eigen baas. Allez, niet helemaal want ik ben natuurlijk afhankelijk van opdrachtgevers. Maar ik heb het geluk dat ik met 'Familie' een vaste basis heb, en ook bij RTV heb ik mijn job. Daarnaast is er voldoende ruimte om mijn goesting te doen, en kan ik zelf wat schuiven in mijn agenda.”



Erika: “Ik heb hier enkele heel fijne jaren doorgebracht en wil de VRT bedanken, ook voor de leuke programmavoorstellen die mij recent nog zijn gedaan. Ik ga nu rustig de tijd nemen om alle mogelijkheden - binnen en buiten de media - op een rijtje te zetten. Met andere woorden, alle opties blijven open”, liet Erika destijds weten. Erika fladderde wat rond maar echt vaak in beeld kwam ze niet. Tot ergens rond de zomer van 2016…. Erika kreeg de kans om voor Familie te gaan werken. Daar kreeg ze een pittige rol aangeboden. In november van dat jaar was Erika voor het eerst op de set van de soap terug te vinden. Dit job combineerde Erika toen al met die van nieuwsanker op de regionale tv-zender RTV. Plots kreeg Erika een andere look, één die past bij haar personage. ““Mijn personage is niet op haar mondje is gevallen. Ze is pittig en rechtdoorzee, maar evenzeer joviaal, complexloos en goed van inborst. Ze draagt ook een minder fraai verleden met zich mee. Amélie staat zo ver van me af, maar dat maakt het net zo tof om haar te vertolken”, vertelde Erika destijds tijdens een interview. . “De sfeer op de set is ook bijzonder warm en de collega’s zijn stuk voor stuk gepassioneerd. Het klinkt cliché, maar het voelt aan als een echte familie. Mijn scènes met Kürt Rogiers mogen draaien is bovendien een cadeau”, ging Erika verder.



Momenteel heeft Erika veel draaidagen bij Familie en dat heeft alles te maken met de seizoensfinale van eind juni. Momenteel zijn de acteurs de verhaallijnen van mei aan het opnemen. Kürt Rogiers vertelde eerder al dat zijn zus best een groot aandeel zal hebben in de seizoensfinale en dus mag Erika vaak richting Boortmeerbeek rijden. Er zijn dagen dat zij 10 scènes heeft en dat is best zwaar. Dit combineren met haar werk bij RTV en het feit dat zij mama is van twee kinderen, maakt één en ander best zwaar. Maar Erika voelt zich goed in haar vel en dat is heel belangrijk. ““Ik ben stressbestendig, omdat ik na ongeveer 15 jaar in de mediawereld weet waar ik me aan kan verwachten. Uit het verleden heb ik geleerd om aan de alarmbel te trekken als de dingen boven mijn hoofd groeien. Er heeft niemand iets aan als de werkdruk te hoog ligt. En ik wil ook nog kunnen genieten van wat ik doe. Als ik nu merk dat 'Familie' veel tijd vraagt, plan ik in de weekends wat minder. Ik probeer altijd een mooi evenwicht te zoeken”, vertelt ze in Hallo.


Bio van Erika Van Tielen

Meer Over:

Erika Van Tielen