.
De Mol lgo
vrijdag 31 maart 2023

Ex-winnares Cathy blikt terug op haar deelname aan ‘De Mol’ 

Zij won ‘De mol’ in 2016 

Herinnert u zich Cathy van der Ha nog? Zij nam in 2016 deel aan het comebackseizoen van ‘De Mol’. Daarbij viel ze vooral op door haar competitiviteit.

Een competitiviteit die niet in de smaak viel bij menig televisiekijker. En die lieten dat ook duidelijk merken via kanalen zoals Facebook en Twitter. Sommigen uitten zelfs regelrechte doodsbedreigingen.

“Toen al die reacties binnenstroomden, heb ik met vrienden weleens gefilosofeerd over waarom ze vooral mij zo door de mangel haalden”, laat Cathy optekenen in Het Laatste Nieuws. “De algemene conclusie was: ‘omdat ik een vrouw ben’. Van een vrouw wordt toch nog steeds verwacht dat ze empathisch en lief is. Als een man zich competitief had opgesteld, was hij daar ongetwijfeld niet zo hard op afgerekend. Ik werd nu meteen weggezet als de bitch.”

Het tij keerde uiteindelijk wel toen Cathy als winnares uit de bus kwam en ze kon uitleggen waarom ze bepaalde spelkeuzes had gemaakt. Toen sloeg de slinger zelfs door naar de andere kant en ontstond er zelfs een hashtag ‘Sorry Cathy’ op Twitter.

“Dat gaf voldoening, ja. Plots begrepen de kijkers waarom ik tijdens het spel sommige controversiële beslissingen had gemaakt”, stelt Cathy. Ondanks alle heisa zou ze zich nog steeds inschrijven voor ‘De mol’ mocht die kans zich opnieuw voordoen: “Ik heb altijd gezegd dat, als ik nog eens opnieuw zou kunnen meedoen aan ‘De mol’, ik geen seconde zou twijfelen. Zelfs als al die negatieve reacties er opnieuw bij komen kijken. Zo’n controverse waait toch snel over, besluit ze.”

Bio van Cathy Van der Ha