Feuilletons van Jeroen Brouwers
Haarscherp, uiterst streng, oergeestig maar vooral virtuoos.
In 1996 besloot Jeroen Brouwers tot zijn eigen tijdschrift dat hij Feuilletons noemde en waarvan 10 afleveringen verschenen: verhalen, herinneringen, dagboekaantekeningen, schrijversportretten, polemieken, brieven, essays en overpeinzingen van zowel vrolijke als grimmige aard. Dit maakt Feuilletons, hoe gevarieerd de inhoud ervan ook is geweest, in de eerste plaats een serie zelfbespiegelingen en persoonlijke stellingnames, hoofdzakelijk over literatuur, bij elkaar zo’n 2500 bladzijden. Dit is een selectie daaruit die echter, al is de voorraad niet uitgeput, beperkt moest blijven, omdat veel teksten al in eerdere boekuitgaven zijn herdrukt. Als altijd is Brouwers haarscherp, uiterst streng, oergeestig en bovenal – zoals in ieder werk in zijn veelomvattende oeuvre – virtuoos. Een overzicht van een rijk, nog niet beëindigd schrijverschap.
Het indrukwekkende oeuvre van Jeroen Brouwers bestaat uit romans, verhalen, essays, polemieken en brieven. Zijn laatste roman Het hout werd bijzonder lovend ontvangen en bekroond met de ECI Literatuurprijs 2015. In 2017 publiceerde hij een grondig herziene editie van zijn monumentale studie naar zelfmoord in de letteren, De laatste deur. Brouwers’ werk is in vele talen vertaald en veelvuldig bekroond. Voor zijn gehele oeuvre ontving Brouwers in 1993 de Constantijn Huygensprijs. Hij wordt beschouwd als de grootste nog levende schrijver in het Nederlands taalgebied.
Tegelijk met Feuilletons verschijnt Laatste plicht, een uitgave van Demian in samenwerking met Atlas Contact en het laatste en tiende deel van de Feuilleton-reeks. Dit is het liefdevolle portret van Hans Roest (1917-2006), spil in de redacties van de Geïllustreerde Pers en als chef verantwoordelijk voor korte verhalen en feuilletons in alle bladen van deze persgroep. Hij was mentor en vriend van Jeroen Brouwers. In prachtige, sterk autobiografische herinneringen geeft Brouwers een levensschets van zijn vriend, diens loopbaan en hartstochtelijke liefde voor literatuur en schrijvers. Tegelijk gunt hij de lezer een blik in het begin van zijn eigen loopbaan als schrijver.