.
Francesca Vanthielen
donderdag 11 november 2021

Francesca Vanthielen over duurzame producten: “mensen kennen het verschil niet”

Dit kon voor haar echt niet meer

Het is geen geheim dat Francesca Vanthielen naast acteren en presenteren nog een derde bezigheid heeft in haar leven. Ze is ook een fanatieke klimaatactiviste die heel erg begaan is met het klimaat. Dat het zover is gekomen, is te wijten aan haar studies uit 2008 waar ze kennis maakte met Professor Hans Bruyninckx, directeur van het Europees milieuagentschap. Hij heeft Vanthielen haar ogen geopend.

“Daar heb ik toen voor mezelf de beslissing genomen dat ik mijn bijdrage moest leveren. En dat heeft me niet veel moeite gekost. Al blijft het natuurlijk wel een aanpassing en moet je op je quivive blijven.”

Nadat Francesca afgelopen zomer wegwerp barbecues in de winkel zag liggen, werd het voor haar helemaal duidelijk. Er moet dringends iets gebeuren, en hoe sneller hoe liever. Ze beseft dat mensen het verschil niet meer kennen tussen duurzaam en niet duurzaam. “Ik wil dat kunnen zien als ik inkopen doe. Ik weet ook wel dat de ecologische voetafdruk van een ananas veel groter is dan die van een appel die hier gekweekt is. Maar als je iets koopt zou het op zijn minst moeten kunnen afleiden uit de prijs”, klinkt het in Gazet Van Antwerpen.

Bio van Francesca Vanthielen