.
Francisco Schuster
maandag 12 februari 2024

Francisco Schuster gaat op zoek naar zijn roots

Maar in zijn thuisland geraakt hij niet…

22 jaar geleden, in 2002, werd Francisco Desir Schuster te vondeling gelegd in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Zijn ouders adopteerden hem toen hij 8 maanden oud was. Hij groeide bij hen op tot wie hij vandaag is. Veel informatie over zijn eerste levensmaanden heeft hij niet, maar hij heeft heel veel vragen over die periode. “Waar ben ik geboren? Hoe oud was mijn mama toen ik geboren werd? Heb ik broers of zussen? Leven mijn biologische ouders nog?”  

In januari 2023 vierde Francisco zijn 21ste verjaardag, een bijzondere dag voor hem. Het was de start van zijn zoektocht naar een ontbrekend stukje identiteit. Hij droomt ervan om terug te keren naar Haïti en daar zijn familie te ontmoeten. Hij wil hen vertellen dat het goed gaat en dat hij hen niets kwalijk neemt. Een baby te vondeling leggen is voor hem een daad van liefde… Een jaar lang ging Francisco op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes in zijn verhaal, gesteund door zijn familie en vrienden Aaron, Sali, Pommelien, Camille en Gloria. Het resultaat daarvan zie je in de vierdelige reeks Francisco Desir.

Francisco: "2023 was voor mij een heel bijzonder en emotioneel jaar, de zoektocht naar mijn roots heeft me diep geraakt. Het is me het voorbije jaar duidelijk geworden dat ik warm omringd ben door mijn familie en beste vrienden, ze zijn me altijd blijven steunen tijdens dit hele avontuur. Ik heb mezelf beter leren kennen en ik voel dat ik nu nog dichter sta bij de mensen van wie ik hou. Ik ben echt blij dat ik met dit programma mijn ervaring kan delen en hoop dat het thema op deze manier in vele huiskamers bespreekbaar kan worden. Deze reeks draag ik op aan iedereen met een diepe wens, aan iedereen die zoekende is en liefde of hoop kan gebruiken. Elk adoptieverhaal is anders, maar met heel veel liefde deel ik dat van mij."

Francisco Desir: vanaf 12 februari van maandag tot en met donderdag op VRT 1 en al vanaf 12 februari volledig te bekijken op VRT MAX.