.
Frank Raes
woensdag 12 oktober 2022

Frank Raes: “Het Heizeldrama heeft daarvoor gezorgd”

Het liep fout in de communicatie

Het Heizeldrama, wie er bij was, vergeet het liefst zo snel mogelijk, en anderen zijn dan weer geïnteresseerd in wat er die dag allemaal is gebeurd. Op VRT Max is er een reportage te bekijken over die bewuste dag.

Ook VRT-sportjournalist Frank Raes was die dag ter plekke en herinnert zich de dag nog alsof het gisteren was.

“Het was een prachtige hete dag, en wat ik op de Grote Markt zag, was één groot verbroederingsfeest. De politie ging vrolijk met beide supportersgroepen op de foto. Tegen de avond ben ik dan naar het stadion getrokken. Daar was veel ordehandhaving aanwezig, maar slecht georganiseerd”, klinkt het bij Frank in Humo.

Opvallend genoeg was dat de beveiliging in het stadion vooral bestond uit Brusselse politie, maar ook de rijkswacht. En net daar liep het helemaal mis met de communicatie tussen beiden.

“Vandaar ook de fusie tussen politie en rijkswacht enkele jaren later. Het Heizeldrama heeft daar een grote rol in gespeeld. Gelukkig is men nadien ook andere dingen gaan aanpakken zoals de ticketverkoop en de begeleiding van supporters rond het stadion.”

Dat de twee supportersvakken van Liverpool en Italië naast elkaar kwamen te zitten was een fout die moeilijk kon worden ingeschat. “Naast de twee Liverpool-vakken was een derde vak voorzien voor neutrale supporters, Belgen. Maar omdat er in Limburg heel wat Italianen wonen, is dat vak vol gelopen met Italianen. De supporters stonden rechtstreeks tegenover elkaar met als enige scheiding een dunne kiekendraad. Al snel liep het uit de hand met het gekende drama tot gevolg.”

Bio van Frank Raes

Meer Over:

Frank Raes