Gella Vandecaveye: olympiërs tijdens WO I
Olympiërs in Flanders Fields tijdens WO I: uitstap met Gella Vandecaveye en Herwig Reynaert
De Groote Oorlog in cijfers levert een onwezenlijk beeld op. 60 miljoen strijdende soldaten, 10 miljoen gesneuvelden, 21 miljoen gewonden… Alleen al aan het Vlaamse front, in de Ieperse regio, vielen een half miljoen soldaten. Maar cijfers raken niet. Cijfers vervreemden het verleden, ondanks het onmetelijke drama dat erachter schuilgaat.
Sporthelden raken wel. Als rolmodellen blijven ze leven in hun records, hun prestaties. In de Eerste Wereldoorlog gaven veel topsporters het voorbeeld: enthousiast meldden zij zich als vrijwilliger of werden zij voor propagandadoeleinden ingezet. Maar “The greater game” eiste ook bij deze deelnemers een meedogenloze tol.
Sport als invalshoek staat voor een neutrale benadering van dit wereldconflict, waarbij aan elke kant van de frontlijn, individueel menselijke levensverhalen van sportidolen de tragiek van de oorlog vatbaar maken. De sporters staan symbool voor een verloren, jonge, beloftevolle generatie.
De lijst gesneuvelde topsporters is lang en toont pijnlijk duidelijk welke impact de Eerste Wereldoorlog op de maatschappij had. Drie finalisten op de 5000m tijdens de Olympische Spelen van Stockholm 1912 sneuvelden. Eén ervan, Alexander Decoteau (Can) werd op 30 oktober 1916 gedood in Passendale. James Duffy, winnaar van de Bostonmarathon (1914) en vijfde op de Olympische marathon in 1912, liet in 1915 de nacht na de eerste gasaanval het leven bij een suïcidale tegenaanval bij Kitchener’s Wood bij Ieper. Hanns Braun (Duitsland), o.a. zilver op de 400 m op de Spelen van 1912, rust nu op het Soldatenfriedhof in Vladslo. Zo zijn er talloze Olympische verhalen te vertellen. 16 verhalen komen uitgebreid aan bod in het boek “Olympiërs in Flanders Fields” geschreven door Herwig Reynaert en Bart Vangrysperre.
Die verhalen willen Gella Vandecaveye (de enige vrouwelijke atlete in België met twee Olympische medailles www.gella.be) en Herwig Reynaert (Decaan Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Gent) brengen. Samen met u gaan ze naar de plaatsen waar de “Olympische Gella’s” van 100 jaar geleden leefden en begraven liggen. Het wordt een unieke ervaring om stil van te worden.
Programma - zaterdag 27/02:
- 13u: Onthaal Nyobe NV, Groenedreef 5, Kruishoutem.
- 13u15: Vertrek naar Poperinge: aankomst 14u15. Bezoek aan het “Visitors centre Lijssenthoek Military Cemetery” (Boescheepseweg 35A), bezoek aan de begraafplaats en uitleg over de gouden medaillewinnaar Ronald Harcourt Sanderson (roeier) die hier begraven ligt.
- 15u15: Vertrek naar Vlamertinge (Ieper): aankomst 15u30. Bezoek aan Brandhoek New Military Cemetery (Zevekotestraat) waar de “Britse Borlée” Noel Chavasse begraven ligt.
- 16u00: Vertrek naar Vlamertinge Military Cemetery (Hospitaalstraat): aankomst 16u05. Begraafplaats van Olympisch atleet en Boston marathonwinnaar 1914 James Duffy.
- 16u20: Vertrek naar Grote Markt Ieper: aankomst 16u35. Bezoek aan de Menenpoort en vrij bezoek aan het centrum van Ieper.
- 18u00: Bezoek aan Stadhuis Ieper en broodjeslunch
- 20u00: Last Post Menenpoort
- 20u30: Vertrek uit Ieper
- 21u30: Aankomst in Kruishoutem
(l.t.)