.
Gilles De Coster
woensdag 24 januari 2024

Gilles De Coster: “Het decor stond dat niet in de weg”

Hij heeft een nieuw programma klaar

Op Canvas kan er sinds kort gekeken worden naar het nieuwe interview-programma ‘Oorlogsreporters’. Dat wordt gepresenteerd door Gilles De Coster en hij ontvangt gasten als Robin Ramakers, Rudi Vranckx en Dirk Draulans.

Het is niet de eerste keer dat Gilles zo’n programma maakt, want eerder schoven ook al strafpleiters, misdaaddokters en procureurs bij hem mee aan tafel.

“Het industriële decor mag er dan wel vertrouwd uitzien doorheen de jaren, maar toch hebben we al op verschillende locaties opgenomen. Deze reeks werd ingeblikt in het fort van Wommelgem, een van de acht bakstenen forten die halverwege de negentiende eeuw werden opgetrokken om Antwerpen te beschermen. Die desolate soberheid van de locatie is bewust gekozen: de focus moet liggen op dat tafeltje en de mensen die geïnterviewd worden. De kijker moet niet te veel afgeleid worden door frivoliteitjes in het decor. Bovendien leek een fort ons een geschikte locatie om het over oorlog te hebben. Het decor stond warme gesprekken alleszins niet in de weg”, zegt hij in Story.

Oorlogsverslaggever, het klinkt heroïsch en wordt heel erg geromantiseerd. En dat is niet geheel onterecht.

“Dat was ook een van de redenen waarom ik dit programma wou maken. Al mijn praatgasten vertelden dat je je niet moet laten vangen aan dat geromantiseerd beeld en dat de werkelijkheid een pak genuanceerder is. Voor mij zit hun heldhaftigheid in het feit dat ze de meest belangrijkste vorm van journalistiek doen en hun vak met hart en ziel uitoefenen.”

Bio van Gilles De Coster

Meer Over:

Gilles De Coster