.
Gilles De Coster
zaterdag 3 februari 2024

Gilles De Coster: “Ik had geen grotere aantrekkingskracht bij hen” 

Hij had er weinig affiniteit mee 

Toen Gilles De Coster ging verder studeren, ging hij eerst voor de studies rechten. Dat heeft hij een jaar gedaan, tot hij werd aangetrokken tot de richting journalistiek in Brussel. Hij wilde graag bij de VRT terecht komen en dat is hem ook gelukt. Eerst als stage en later met een vast contract.

“Het is een van de weinige masterplannen in mijn leven die gelukt zijn. Ik studeerde eind juni 2005 af en op 1 juli kon ik bij de radio starten, als reporter bij Voor de dag en gastheer bij Sporza Tour op Radio1. Zalig! Die passie voor radio kwam er trouwens toen ik op internaat zat en daar 's ochtends gewekt werd door Voor de dag op de luidspreker in de kamer. Als vijftienjarige had ik wellicht weinig boodschap aan die sobere actualiteit in het programma, maar op de een of andere manier ging ik me eraan hechten. Ik ben het programma blijven beluisteren en toen ik er later aan de slag kon, was dat voor mij een droom die uitkwam”, klinkt het in Story.

Gilles presenteert nu het programma ‘Oorlogsreporters’ op Canvas, maar vroeger had hij maar weinig affiniteit met die oorlogsverslaggevers.

“Ik zag hen aan het werk in de journaals, maar ze hadden voor mij op zich geen grotere aantrekkingskracht dan andere journalisten. Maar nu ik dit programma heb gemaakt, ben ik wel zeker dat oorlogsverslaggevers de mooiste, moeilijkste, puurste en belangrijkste vorm van journalistiek doen. Zij gaan naar waar journalisten en objectieve verslaggeving écht nodig zijn. Wat oorlogsreporters doen, vergt moed, overtuiging en doorzettingsvermogen.”

Bio van Gilles De Coster

Meer Over:

Gilles De Coster