.
News Image

Goedele Liekens: “veel te weinig seks”

Goedele Liekens doet opvallende uitspraak over seks.


Goedele Liekens komt binnenkort met haar nieuwe programma Sex Tape op VIJF. Het wordt een programma waar weer veel over gesproken zal worden. Toch wil Goedele Liekens een groot misverstand uit de wereld helpen.

In Sex Tape zien we koppels aan het werk die zichzelf zullen filmen in de slaapkamer. Toch zullen de filmpjes niet al te expliciet zijn, aldus Goedele, en dienen ze meer als aanleiding voor een breed gesprek over relaties en seksualiteit. Onder meer Fabrizio en Pommeline van Temptation Island zullen we aan het werk zien… Goedele Liekens begrijpt dat televisiezender VIJF het beruchte koppel uit Temptation Island wil uitspelen in de teaser, die weinig aan de verbeelding overlaat. Goedele Liekens vindt het ook moedig van het koppel dat ze dit durven, want mensen zeggen vaak dat er te veel seks in de maatschappij is, maar dat ziet Goedele volledig anders.

Er wordt volgens Goedele Liekens net veel te weinig over seks gepraat in onze maatschappij. Over voetbal, daar wordt veel over gepraat. Elke trap wordt uitvoerig geanalyseerd vanuit verschillende camerastandpunten en als Dries Mertens zijn haar verft wordt er een psycholoog bijgehaald om de ware reden te achterhalen, vertelt Goedele in NU, de weekendbijlage van Het Nieuwsblad. “Maar iets zo belangrijk als een relatie, als een emotie, daar zwijgen we over.” Onbegrijpelijk, aldus Goedele Liekens in Het Nieuwsblad.

Toch gaat het de goede richting uit. Sex Tape zou vroeger niet mogelijk geweest zijn op een Vlaamse zender en ook VTM werkt aan een gelijkaardig programma. Een positieve evolutie. Want praten over seks is hard nodig. Dat bewijst de #MeToo-beweging. Goedele Liekens zit zelf vaak tussen zakenmensen en ook daar is die hashtag broodnodig. Maar dan mag die hashtag wel niet misbruikt worden… Nu is de #MeToo-beweging veel te polariserend geweest. “Plots was het wij tegen zij, dé mannen tegen dé vrouwen.” Terwijl Goedele Liekens dat helemaal anders aanvoelt. Heel wat mannen willen immers ook komaf maken met misbruik. “Mannen die goed in hun vel zitten, die willen toch ook geen seks met iemand die niet durft te weigeren?” aldus Goedele in Het Nieuwsblad. Het is ook allemaal veel te ver doorgetrokken. “Neen is neen”, aldus Goedele, maar natuurlijk mag er nog gedanst, geflirt en gefloten worden. Goedele Liekens heeft het zelf graag dat mannen haar nafluiten! “Ik verkoop nog wat extra show als ze het doen,” verklaart Goedele Liekens over mannen die haar nafluiten. Toch heeft Goedele nu de indruk dat de kans rond #MeToo nu verknoeid wordt… Het zou spijtig zijn mocht de kern van de zaak verloren gaan omdat “de slinger is doorgeslagen in de verkeerde richting”. #MeToo moet een positieve beweging zijn. “Eén waar we allemaal bij gebaat zijn,” aldus Goedele in Het Nieuwsblad.

En seksuele opvoeding kan helpen bij het inperken van misbruik, onthult Goedele Liekens. Dat bewijzen wetenschappelijke studies… “Hoe meer doorgedreven de seksuele opvoeding, hoe later jongeren aan seks beginnen en hoe minder seksuele partners ze hebben.” “Hoe minder grensoverschrijdend gedrag ook. Het risico neemt af voor slachtoffer én voor dader.” Daders zijn immers niet altijd gemeneriken, aldus Goedele. En door een goede seksuele voorlichting leren ze grenzen te herkennen en te bespreken. Het idee van Goedele Liekens om al op de kleuterschool te beginnen met seksuele opvoeding kreeg veel kritiek, maar vaak zijn zij die het felst reageren degene die het het meest nodig hebben, vertelt Goedele in de weekendkrant. Is het misschien té gênant? “Je kinderen hun poep leren afvegen is ook gênant, maar dat is geen excuus om het niet te doen,” aldus Goedele. Seksualiteit is ook meer dan alleen penetratie… Seksuele opvoeding draait ook om verliefdheid, over zoenen, over angst om afgewezen te worden. “De liefde in al haar facetten is zo belangrijk voor ons welzijn.”

De interesse van Goedele Liekens in seksualiteit begon in de gevangenis. Als psychologe was ze aan de slag met levenslang veroordeelden en daar werd ze geconfronteerd met de gigantische invloed van seksualiteit op wat je wel en niet doet in het leven. “Seksualiteit in de brede zin. Of je het gevoel hebt aanvaard te zijn, of je jezelf aantrekkelijk vindt, frustraties, afwijzing.” Dat was de reden dat ze later nog seksuologie ging bijstuderen. En seksuologie en seksualiteit gaan zoveel verder dan seks. Het gaat ook om de kleine tekenen van affectie, en dat zijn de details waardoor koppels samen blijven. Een lichte aanraking, een kus, maar ook gewoon ’s morgens een kopje koffie maken voor je partner. Zo blijf je als koppel samen. Meedoen aan Temptation Island is dan weer niet zo handig als je als koppel wilt samenblijven… Toch heeft Goedele Liekens erg genoten van Goedele On Top. Want ook Goedele was benieuwd naar wat die mensen bezielt om mee te doen aan Temptation Island. Echt boeiend en plezierig om te doen, maar als één van haar dochters zich wil inschrijven voor het verleidingsprogramma dan “hang ik ze met kettingen vast aan een boom,” spreekt Goedele klare taal in Het Nieuwsblad.

Bio van Goedele Liekens

Meer Over:

Goedele Liekens