.
Goedele Liekens
maandag 4 juli 2022

Goedele Liekens verbaasd: “Dat dit anno 2022 nog kan”

Ze snapt er niks van

Goedele Liekens zetelt al een tijdje voor Open Vld in de commissie Buitenlandse Zaken. De leden van het parlement worden regelmatig uitgenodigd voor een gesprek door ambassadeurs. Zo wilde een 13-koppige delegatie uit Saoedi-Arabië heel graag Goedele ontmoeten.

“Ik had toegezegd op voorwaarde dat iedereen elkaar de hand zou schudden, zoals dat bij ons gebruikelijk is. Ik weet dat sommige Saoedi’s daar moeilijk over doen. Ik maak er zelf ook geen probleem van om een hoofddoek te dragen toen ik op bezoek ging naar Afghanistan. Zij waren hier te gast, dus de ontmoeting moet volgens onze regels verlopen”, begint Goedele in Dag Allemaal.

Maar de ontmoeting verliep niet helemaal zoals gepland en Goedele bleef verbaasd achter. “De Saoedische delegatie had eerst twee vergaderingen met mijn mannelijke collega’s. Kort voor ze de zaal zouden binnenkomen, waar ik hen zat op te wachten, begon iemand van het protocol de naambordjes van de delegatieleden weg te nemen. Alleen de twee bordjes van de vrouwelijke vertegenwoordigers bleven staan.”

Goedele kon maar niet begrijpen dat dit anno 2022 nog altijd kan. “Misschien gingen ze er – na mijn expliciete vraag om mij een hand te geven – van uit dat ik van onze ontmoeting een politiek statement wilde maken en dat ik daar opzettelijk kortgerokt met een diep decolleté zou zitten. Wat voor alle duidelijkheid niet het geval was.”

Het voorval laat Goedele niet los en ze heeft meteen een brief geschreven naar de ambassadeur van Saoedi-Arabië. “Dit moet uitgeklaard worden! Was het omdat ze mij geen hand wilden geven, of bestaat een dergelijk groot toeval? Ik kan mij dat niet voorstellen… ik ben benieuwd naar het antwoord.”

Bio van Goedele Liekens

Meer Over:

Goedele Liekens