.
News Image

Goedele Liekens verklaart waarom jongeren langer wachten met seks

Goedele Liekens spreekt klare taal over seks.

Telefacts trok de straat op en polste bij 1000 Vlamingen over hun seksleven. En wie kan er niet ontbreken als het over seks gaat? Goedele Liekens natuurlijk!

De enquête die Telefacts uitvoerde bij 1000 Vlamingen komt aan bod in vier thema-uitzendingen. Julie Colpaert is zoals steeds op post om de presentatie voor haar rekening te nemen.

Telefacts zal niet enkel de Vlaamse resultaten bespreken maar zal ook buitenlandse reportages tonen die bij het onderwerp aansluiten. En ook in het buitenland kennen ze Goedele Liekens!

De eerste seks-aflevering van Telefacts draaide om jongeren en seks. Hoe vrijt jong Vlaanderen?

Wat is de invloed van sociale media en dating apps als Tinder op onze jeugd? Kijkt ons kroost vaak naar porno? Allemaal vragen die aan bod kwamen.

De eerste buitenlandse reportage die Telefacts toonde was de Engelse documentaire “Sex in Class” van onze eigen Goedele Liekens.

Weekblad Humo vraagt Goedele Liekens de kleren van het lijf en legt haar enkele cijfers voor.

Een opvallend cijfer was dat 20% van de Vlaamsen jongeren pas ontmaagd worden na hun 20ste.

Goedele Liekens is echter niet verrast door dit cijfer. Het ligt in de lijn van bijvoorbeeld ook Nederlands onderzoek dat jongeren steeds langer wachten voor hun eerste keer.

Waarom wachten jongeren steeds langer voor ze de eerste keer seks hebben? Ook daarop weet Goedele het antwoord…

Jongeren stellen hun eerste keer steeds langer uit door de betere seksuele opvoeding. En daar heeft Goedele alweer een goede uitleg voor…

Goedele Liekens verduidelijkt dat seks immers aantrekkelijker wordt als het taboe is of verboden.

Dat strookt dan weer niet met het aantal jongeren dat vindt dat er te weinig seksuele voorlichting gegeven wordt op school.

Maar liefst 87% van de jongeren willen meer aandacht voor seksuele opvoeding op school.

Goedele beaamt dat het nog steeds beter moet. Sommige scholen verrichten al goed werk maar er is een eenvoudige reden waarom dat niet overal het geval is.

In Vlaanderen is er immers geen duidelijke lijn over wat seksuele opvoeding nu net inhoudt. En dat is vreemd, aldus Goedele Liekens.

De Wereldgezondheidsorganisatie hanteert immers welomlijnde richtlijnen als het seksuele opvoeding betreft. Maar die worden dus niet overgenomen door ons onderwijssysteem.

Goedele Liekens hoopt dat de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie snel worden overgenomen en als wet worden aanvaard.

Sex in Class, de Engelse documentaire van Goedele Liekens werd helemaal volgens die richtlijnen vormgegeven.

Ook al geeft Goedele toe dat ze de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie aanvult met spelletjes en leuke objecten…

De grote Seksenquête wordt ook de komende drie weken nog belicht in Telefacts met spraakmakende cijfers.

Telefacts zal niet alleen de seksualiteit anno 2017 aan bod laten komen maar zal ook onderzoeken hoe erotiek in de toekomst beleefd zal worden.

Telefacts gepresenteerd door Julie Colpaert wordt elke dinsdagavond uitgezonden op VTM.

Bio van Goedele Liekens