vrijdag 30 oktober 2015
Greet Ilegems op Boekenbeurs met ‘Hybrid’
Met ‘Hybrid’ levert het Vlaamse model Greet Ilegems een sterk debuut af. Heb je The Hunger Games uit en liggen ook Divergent en The Maze Runner op je stapeltje gelezen boeken, dan moet je zeker ook Hybrid lezen!
“Hybrid, De Nieuwe Wereld” is een young adult-roman die het verhaal vertelt van Amina, een arm weesmeisje dat via een beurs de kans krijgt te studeren aan een eliteschool. Maar kan Amina zich staande houden in een wereld waarin een duidelijke grens getrokken wordt tussen arm en rijk? Bovendien herbergt Amina een mysterieus geheim dat haar leven volledig overhoop zal gooien… Spanning verzekerd!
Hybrid dendert aan een rotvaart voort en moet allerminst onderdoen voor young adult kleppers als The Hunger Games, Divergent of The Maze Runner. Of ook Hybrid ooit zo succesvol zal worden dat het boek verfilmd zal worden, kunnen we nog niet inschatten. Maar misschien kunnen we het auteur Greet Ilegems eens voorleggen. Tijd voor een interview!
We vergelijken Hybrid met young adult titels als The Hunger Games, Divergent en The Maze Runner. Waar heb je je inspiratie gehaald om Hybrid te schrijven?
Greet: Ik heb altijd al een ontzettend rijke fantasie gehad. Zo verzon ik als kind elke avond een nieuw verhaal. En dat ben ik blijven doen, bijvoorbeeld als pauze tijdens het blokken op de universiteit of daarnet nog onderweg in de auto. Fantasie is mijn ontspanning. Daarnaast zijn er een aantal thema’s die me zeer sterk fascineren en het is op basis van deze thema’s dat de fantasiewereld ontstond waarin Hybrid zich afspeelt. De personages zijn hier vervolgens gaandeweg in gaan groeien, in een young adult leefwereld. Wat je als jong volwassene meemaakt is namelijk zo rijk en de wereld van het volwassen worden zit vol boodschappen die ons allemaal aanspreken, zowel jong als oud. Ik heb hierbij ook beroep gedaan op eigen emoties en ervaringen, al werd alles uiteindelijk zo sterk vervormd en veranderd dat er helemaal niets biografisch meer van overbleef.
Je hebt besloten je boek in eigen beheer uit te geven. Vanwaar die keuze?
Greet: Een jaar terug heb ik mijn toenmalige manuscript naar een vijftal grote uitgeverijen per mail opgestuurd. Niemand heeft echter op mijn mail geantwoord, buiten één uitgeverij die een commentaar gaf waaruit bleek dat ze enkel de eerste alinea hadden gelezen: ze zeiden net het omgekeerde van wat mijn boek was. Ik ben toen gestopt met het zoeken naar een uitgever. Ik heb mijn boek even aan de kant gelegd, heb het door vrienden laten lezen en ben dan zelf aan de slag gegaan om het tot in de puntjes te verbeteren. Een corrector heeft mijn tekst nog op woord- en zinniveau nagekeken en uiteindelijk vind ik mijn verhaal perfect zoals het nu is. Dus waarom nog naar een investeerder zoeken wanneer ik er zelf in geloof. Het uitgeven van mijn boek leek me trouwens een ontzettend interessante ervaring. Professioneel werk ik als key account manager voor een internationale technologiereus. Het managen van mijn eigen boek leek me dus de perfecte uitdaging.
Hoe moeilijk was het om alles zelf te moeten doen? Een auteur schrijft normaal enkel het verhaal, maar jij moest plotseling ook de opmaak, de cover, het drukken,… voor je rekening nemen…
Greet: Voor het drukwerk en de distributie werk ik samen met een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het voorzien van faciliteiten voor self-publishers. Al de rest heb ik inderdaad zelf gedaan: de volledige website, de cover, de covertekst, het binnenwerk, de promotie en ga zo maar door. Ik moest dan ook veel zelf doen om binnen mijn vooropgestelde budget te blijven. Om dit alles gedaan te krijgen heb ik een aantal maanden elk weekend en zo goed als elke avond van de week bezig geweest.
Ongetwijfeld maken de positieve reacties van de lezers veel goed. Want het is duidelijk dat je boek warm onthaald wordt. Zijn er reacties die je bijblijven?
Greet: Een van de recensenten die mijn boek beoordeelde geeft ook les in een middelbare school, in Nederland. Bij aanvang van dit schooljaar had ze mijn boek aan haar leerlingen aangeraden. Een van de meisjes heeft haar exemplaar vervolgens mogen lenen en lezen. Achteraf kreeg ik te horen dat het meisje er helemaal gek van was, maar dat was niet alles. Een week later stapte ze opnieuw naar de juffrouw en zei ze het volgende: ‘Mevrouw, ik lees heel graag, maar als ik dan in de winkel sta, weet ik het niet. U bent recensente… Kunt u me niet af en toe zo wat aanraden?...’ Ik begon te stralen toen ik dit hoorde. Dit is zo speciaal en doet iets met je, niet enkel omdat het meisje het boek goed vond maar ook omdat de recensente zoveel dankbaarheid kreeg voor haar advies. Ze was ontzettend trots en bedankte ook mij nog eens. Dit maakt me echt gelukkig. Daarom wil ik schrijven. En gisteren kreeg ik van een lezer zelfs nog een harde schijf cadeau, om op die manier toch een beetje te kunnen bijdragen aan het succes van de volgende delen in de reeks. Fantastisch toch. Die ga ik zeker en vast gebruiken.
Heb je al reacties gekregen van uitgevers? Je bent met je boek op Q-Music geweest, op Ring-TV, hebt interviews gegeven aan Het Nieuwsblad en diverse websites… Een auteur die zoveel promotie voert wil toch elke uitgeverij in zijn catalogus? Zou je overwegen het vervolg op Hybrid bij een reguliere uitgeverij onder te brengen?
Greet: Ik heb nog geen reacties gekregen van grote uitgeverijen, wel van kleinere. Maar het liefst wil ik mijn volgende boek gewoon opnieuw zelf uitgeven. Ik vind het fantastisch om zelf de eindverantwoordelijkheid te hebben. Ik zou het niet aangenaam vinden als anderen aan de opbouw van mijn verhaal zouden sleutelen. Als ik ooit advies nodig heb kan ik steeds freelancers onder de arm nemen. De wereld is niet meer zoals vroeger. Dankzij social media is het veel eenvoudiger om nieuwe contacten te leggen en informatie in te winnen.
Als je het boek uitleest is er slechts één vraag die overheerst… Wanneer komt het vervolg!? Zo spannend! Ben je al bezig aan deel 2?
Greet: De structuur voor deel 2 is klaar. Ik weet nu dus reeds wat er in elk hoofdstuk zal gebeuren. Het schrijven is de volgende stap en ik hoop dat ik daar in de loop van de maand november mee kan starten. De laatste maanden waren ontzettend hectisch.
De Boekenbeurs opent vanavond officieel haar deuren. Ben je daar aanwezig? Of is dat niet mogelijk zonder reguliere uitgeverij?
Greet: De Boekenbeurs halen is inderdaad niet eenvoudig als self-publisher, maar dankzij de goede verkoopcijfers heb ik recent een tweede druk kunnen lanceren. Vanaf begin november zal mijn boek in alle filialen van Standaard Boekhandel liggen en het werd ook last-minute toegevoegd aan hun aanbod op de Boekenbeurs. Mijn boek ligt dus op de beurs bij Standaard Boekhandel, stand 421. Fantastisch!
Je bent model… Je bent van opleiding burgerlijk ingenieur… Allemaal erg ver van de literaire wereld. Heb je daar toch elementen uit kunnen puren voor Hybrid? Vanwaar plotseling de behoefte een boek uit te geven?
Greet: Je hebt een aantal dingen nodig om een goed boek te schrijven: namelijk enorm veel doorzettingsvermogen, een zekere basis aan taalvaardigheid, maar vooral beroep kunnen doen op je eigen ervaringen en wijsheden, een groot inlevingsvermogen hebben en daarbij ook nog eens beschikken over gek veel fantasie. Als model en ingenieursstudent heb ik heel veel unieke dingen mogen beleven. Dankzij mijn studies ben ik het gewoon om ergens heel hard voor te werken. Ik kan ook heel goed overweg met complexe materie, wat uiteraard helpt bij het bedenken van een plot waarin meerdere verhaallijnen door elkaar lopen. Verhalen verzinnen is altijd al een hobby geweest. Zes jaar geleden besefte ik dat ik hier iets mee moest doen. Ik heb veel te vertellen en wil dat graag met anderen delen. Ik vind ook dat te veel fictie zich vandaag louter focust op het slechte in de mens. Ik wil iets anders brengen; een verhaal over volhouden en dromen.
Welke boeken hebben jouw jeugd gekenmerkt zoals je hoopt dat Hybrid de huidige generatie jongeren kan boeien?
Greet: Eigenlijk wou ik met Hybrid een boek schrijven, dat ik vroeger als tiener maar niet genoeg wist te vinden. Persoonlijk hou ik enorm veel van fantasy en science fiction, waarin de personages niet al te ver van ons vandaan staan. Ik hou van romantiek en liefdesverhalen, maar nooit zonder mysterieus kantje. Enkele auteurs die me vroeger geïnspireerd hebben zijn bijvoorbeeld Thea Beckman, Dan Simmons, Terry Goodkind en uiteraard J.K. Rowling.
Heb je een schrijfritueel? Een plaats waar je het liefst schrijft, met of zonder muziek,...
Greet: Het grootste deel van mijn boek heb ik geschreven in mijn bed. Ook vroeger was dit mijn favoriete studieplek, toen ik moest studeren voor de universiteit. Verder is muziek heel belangrijk voor mij, omdat het een sfeer kan creëren die me onmiddellijk naar een bepaalde scène in een verhaal brengt. En nog een ander weetje; als ik schrijf ben ik vaak ook zo geconcentreerd en gepassioneerd bezig dat ik gewoon vergeet te eten.
Overweeg je om je boek ook te laten vertalen naar het Engels? Een publicatie als ebook op Kindle maakt publiceren op de Amerikaanse markt erg toegankelijk voor zelfstandige uitgaves, zonder dat je langs een 'agent' of uitgeverij moet passeren.
Greet: Een vertaling naar het Engels is zeker iets wat door mijn hoofd speelt, maar eerst wil ik het tweede boek schrijven en daarmee bevestigen. Afhankelijk van de reacties daarop, zou ik beide boeken zeer graag vlak na elkaar in het Engels willen uitgeven.
En een vertaling naar het Engels zou een leuk opstapje zijn naar… een verfilming. We spraken er in het begin al over. Is dat een droom? Zie je soms scènes uit het boek voor je, zoals ze er in een film zouden kunnen uitzien? Welke actrice zou ideaal zijn om gestalte te geven aan Amina?
Greet: Een verfilming van mijn verhaal is uiteraard mijn aller grootste droom. Ik hou ontzettend veel van films en series. Wanneer ik schrijf beleef ik een scène ook altijd eerst volledig in detail in mijn hoofd. Ik kan mijn boek dus als een film voor ogen zien. Ik zie zelfs reeds flarden van alle vervolgdelen voor ogen. Als ik een gezicht op Amina zou moeten plakken, dan zou ik kiezen voor iemand als Emilia Clarke, uit Game of Thrones; iemand met een vriendelijke en onschuldige uitstraling die ook ijzersterk en intelligent overkomt.
Bedankt voor het interview en nog veel succes!
Greet Ilegems signeert op de Boekenbeurs op 3 november tijdens de Ladies Night Nocturne. Tussen 20h en 22h kan je er Hybrid laten signeren of een praatje slaan met Greet op de stand van Standaard Boekhandel. Allen daarheen!
“Hybrid, De Nieuwe Wereld” is een young adult-roman die het verhaal vertelt van Amina, een arm weesmeisje dat via een beurs de kans krijgt te studeren aan een eliteschool. Maar kan Amina zich staande houden in een wereld waarin een duidelijke grens getrokken wordt tussen arm en rijk? Bovendien herbergt Amina een mysterieus geheim dat haar leven volledig overhoop zal gooien… Spanning verzekerd!
Hybrid dendert aan een rotvaart voort en moet allerminst onderdoen voor young adult kleppers als The Hunger Games, Divergent of The Maze Runner. Of ook Hybrid ooit zo succesvol zal worden dat het boek verfilmd zal worden, kunnen we nog niet inschatten. Maar misschien kunnen we het auteur Greet Ilegems eens voorleggen. Tijd voor een interview!
We vergelijken Hybrid met young adult titels als The Hunger Games, Divergent en The Maze Runner. Waar heb je je inspiratie gehaald om Hybrid te schrijven?
Greet: Ik heb altijd al een ontzettend rijke fantasie gehad. Zo verzon ik als kind elke avond een nieuw verhaal. En dat ben ik blijven doen, bijvoorbeeld als pauze tijdens het blokken op de universiteit of daarnet nog onderweg in de auto. Fantasie is mijn ontspanning. Daarnaast zijn er een aantal thema’s die me zeer sterk fascineren en het is op basis van deze thema’s dat de fantasiewereld ontstond waarin Hybrid zich afspeelt. De personages zijn hier vervolgens gaandeweg in gaan groeien, in een young adult leefwereld. Wat je als jong volwassene meemaakt is namelijk zo rijk en de wereld van het volwassen worden zit vol boodschappen die ons allemaal aanspreken, zowel jong als oud. Ik heb hierbij ook beroep gedaan op eigen emoties en ervaringen, al werd alles uiteindelijk zo sterk vervormd en veranderd dat er helemaal niets biografisch meer van overbleef.
Je hebt besloten je boek in eigen beheer uit te geven. Vanwaar die keuze?
Greet: Een jaar terug heb ik mijn toenmalige manuscript naar een vijftal grote uitgeverijen per mail opgestuurd. Niemand heeft echter op mijn mail geantwoord, buiten één uitgeverij die een commentaar gaf waaruit bleek dat ze enkel de eerste alinea hadden gelezen: ze zeiden net het omgekeerde van wat mijn boek was. Ik ben toen gestopt met het zoeken naar een uitgever. Ik heb mijn boek even aan de kant gelegd, heb het door vrienden laten lezen en ben dan zelf aan de slag gegaan om het tot in de puntjes te verbeteren. Een corrector heeft mijn tekst nog op woord- en zinniveau nagekeken en uiteindelijk vind ik mijn verhaal perfect zoals het nu is. Dus waarom nog naar een investeerder zoeken wanneer ik er zelf in geloof. Het uitgeven van mijn boek leek me trouwens een ontzettend interessante ervaring. Professioneel werk ik als key account manager voor een internationale technologiereus. Het managen van mijn eigen boek leek me dus de perfecte uitdaging.
Hoe moeilijk was het om alles zelf te moeten doen? Een auteur schrijft normaal enkel het verhaal, maar jij moest plotseling ook de opmaak, de cover, het drukken,… voor je rekening nemen…
Greet: Voor het drukwerk en de distributie werk ik samen met een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het voorzien van faciliteiten voor self-publishers. Al de rest heb ik inderdaad zelf gedaan: de volledige website, de cover, de covertekst, het binnenwerk, de promotie en ga zo maar door. Ik moest dan ook veel zelf doen om binnen mijn vooropgestelde budget te blijven. Om dit alles gedaan te krijgen heb ik een aantal maanden elk weekend en zo goed als elke avond van de week bezig geweest.
Ongetwijfeld maken de positieve reacties van de lezers veel goed. Want het is duidelijk dat je boek warm onthaald wordt. Zijn er reacties die je bijblijven?
Greet: Een van de recensenten die mijn boek beoordeelde geeft ook les in een middelbare school, in Nederland. Bij aanvang van dit schooljaar had ze mijn boek aan haar leerlingen aangeraden. Een van de meisjes heeft haar exemplaar vervolgens mogen lenen en lezen. Achteraf kreeg ik te horen dat het meisje er helemaal gek van was, maar dat was niet alles. Een week later stapte ze opnieuw naar de juffrouw en zei ze het volgende: ‘Mevrouw, ik lees heel graag, maar als ik dan in de winkel sta, weet ik het niet. U bent recensente… Kunt u me niet af en toe zo wat aanraden?...’ Ik begon te stralen toen ik dit hoorde. Dit is zo speciaal en doet iets met je, niet enkel omdat het meisje het boek goed vond maar ook omdat de recensente zoveel dankbaarheid kreeg voor haar advies. Ze was ontzettend trots en bedankte ook mij nog eens. Dit maakt me echt gelukkig. Daarom wil ik schrijven. En gisteren kreeg ik van een lezer zelfs nog een harde schijf cadeau, om op die manier toch een beetje te kunnen bijdragen aan het succes van de volgende delen in de reeks. Fantastisch toch. Die ga ik zeker en vast gebruiken.
Heb je al reacties gekregen van uitgevers? Je bent met je boek op Q-Music geweest, op Ring-TV, hebt interviews gegeven aan Het Nieuwsblad en diverse websites… Een auteur die zoveel promotie voert wil toch elke uitgeverij in zijn catalogus? Zou je overwegen het vervolg op Hybrid bij een reguliere uitgeverij onder te brengen?
Greet: Ik heb nog geen reacties gekregen van grote uitgeverijen, wel van kleinere. Maar het liefst wil ik mijn volgende boek gewoon opnieuw zelf uitgeven. Ik vind het fantastisch om zelf de eindverantwoordelijkheid te hebben. Ik zou het niet aangenaam vinden als anderen aan de opbouw van mijn verhaal zouden sleutelen. Als ik ooit advies nodig heb kan ik steeds freelancers onder de arm nemen. De wereld is niet meer zoals vroeger. Dankzij social media is het veel eenvoudiger om nieuwe contacten te leggen en informatie in te winnen.
Als je het boek uitleest is er slechts één vraag die overheerst… Wanneer komt het vervolg!? Zo spannend! Ben je al bezig aan deel 2?
Greet: De structuur voor deel 2 is klaar. Ik weet nu dus reeds wat er in elk hoofdstuk zal gebeuren. Het schrijven is de volgende stap en ik hoop dat ik daar in de loop van de maand november mee kan starten. De laatste maanden waren ontzettend hectisch.
De Boekenbeurs opent vanavond officieel haar deuren. Ben je daar aanwezig? Of is dat niet mogelijk zonder reguliere uitgeverij?
Greet: De Boekenbeurs halen is inderdaad niet eenvoudig als self-publisher, maar dankzij de goede verkoopcijfers heb ik recent een tweede druk kunnen lanceren. Vanaf begin november zal mijn boek in alle filialen van Standaard Boekhandel liggen en het werd ook last-minute toegevoegd aan hun aanbod op de Boekenbeurs. Mijn boek ligt dus op de beurs bij Standaard Boekhandel, stand 421. Fantastisch!
Je bent model… Je bent van opleiding burgerlijk ingenieur… Allemaal erg ver van de literaire wereld. Heb je daar toch elementen uit kunnen puren voor Hybrid? Vanwaar plotseling de behoefte een boek uit te geven?
Greet: Je hebt een aantal dingen nodig om een goed boek te schrijven: namelijk enorm veel doorzettingsvermogen, een zekere basis aan taalvaardigheid, maar vooral beroep kunnen doen op je eigen ervaringen en wijsheden, een groot inlevingsvermogen hebben en daarbij ook nog eens beschikken over gek veel fantasie. Als model en ingenieursstudent heb ik heel veel unieke dingen mogen beleven. Dankzij mijn studies ben ik het gewoon om ergens heel hard voor te werken. Ik kan ook heel goed overweg met complexe materie, wat uiteraard helpt bij het bedenken van een plot waarin meerdere verhaallijnen door elkaar lopen. Verhalen verzinnen is altijd al een hobby geweest. Zes jaar geleden besefte ik dat ik hier iets mee moest doen. Ik heb veel te vertellen en wil dat graag met anderen delen. Ik vind ook dat te veel fictie zich vandaag louter focust op het slechte in de mens. Ik wil iets anders brengen; een verhaal over volhouden en dromen.
Welke boeken hebben jouw jeugd gekenmerkt zoals je hoopt dat Hybrid de huidige generatie jongeren kan boeien?
Greet: Eigenlijk wou ik met Hybrid een boek schrijven, dat ik vroeger als tiener maar niet genoeg wist te vinden. Persoonlijk hou ik enorm veel van fantasy en science fiction, waarin de personages niet al te ver van ons vandaan staan. Ik hou van romantiek en liefdesverhalen, maar nooit zonder mysterieus kantje. Enkele auteurs die me vroeger geïnspireerd hebben zijn bijvoorbeeld Thea Beckman, Dan Simmons, Terry Goodkind en uiteraard J.K. Rowling.
Heb je een schrijfritueel? Een plaats waar je het liefst schrijft, met of zonder muziek,...
Greet: Het grootste deel van mijn boek heb ik geschreven in mijn bed. Ook vroeger was dit mijn favoriete studieplek, toen ik moest studeren voor de universiteit. Verder is muziek heel belangrijk voor mij, omdat het een sfeer kan creëren die me onmiddellijk naar een bepaalde scène in een verhaal brengt. En nog een ander weetje; als ik schrijf ben ik vaak ook zo geconcentreerd en gepassioneerd bezig dat ik gewoon vergeet te eten.
Overweeg je om je boek ook te laten vertalen naar het Engels? Een publicatie als ebook op Kindle maakt publiceren op de Amerikaanse markt erg toegankelijk voor zelfstandige uitgaves, zonder dat je langs een 'agent' of uitgeverij moet passeren.
Greet: Een vertaling naar het Engels is zeker iets wat door mijn hoofd speelt, maar eerst wil ik het tweede boek schrijven en daarmee bevestigen. Afhankelijk van de reacties daarop, zou ik beide boeken zeer graag vlak na elkaar in het Engels willen uitgeven.
En een vertaling naar het Engels zou een leuk opstapje zijn naar… een verfilming. We spraken er in het begin al over. Is dat een droom? Zie je soms scènes uit het boek voor je, zoals ze er in een film zouden kunnen uitzien? Welke actrice zou ideaal zijn om gestalte te geven aan Amina?
Greet: Een verfilming van mijn verhaal is uiteraard mijn aller grootste droom. Ik hou ontzettend veel van films en series. Wanneer ik schrijf beleef ik een scène ook altijd eerst volledig in detail in mijn hoofd. Ik kan mijn boek dus als een film voor ogen zien. Ik zie zelfs reeds flarden van alle vervolgdelen voor ogen. Als ik een gezicht op Amina zou moeten plakken, dan zou ik kiezen voor iemand als Emilia Clarke, uit Game of Thrones; iemand met een vriendelijke en onschuldige uitstraling die ook ijzersterk en intelligent overkomt.
Bedankt voor het interview en nog veel succes!
Greet Ilegems signeert op de Boekenbeurs op 3 november tijdens de Ladies Night Nocturne. Tussen 20h en 22h kan je er Hybrid laten signeren of een praatje slaan met Greet op de stand van Standaard Boekhandel. Allen daarheen!