.
Bart De Wever en Imran Nawaz
zondag 25 augustus 2024

Imran Nawaz werd verkozen tot Mister Gay Belgium 2024

Hij mag het lintje een jaar lang dragen.

De 35-jarige leerkracht, Imran Nawaz wonende in het Kempense Rijkevorsel, maar afkomstig uit het Limburgse Hasselt werd zaterdagavond in Antwerpen verkozen tot Mister Gay Belgium 2024, een verkiezing voor homoseksuele mannen, waarbij ze al 10 edities op zoek gaan naar een ambassadeur van en voor de Belgische LGBTQI+ gemeenschap.

Tijdens een spetterend finale gala lieten de kandidaten het beste van zichzelf zien in een reeks defilés, interviews, debatten en optredens. Het programma omvatte muzikale acts van onder meer Linda Mertens (Milk Inc.), Arno Louwette, Janey Jacké (finalist van RuPaul's DragRace), en Trinxx. Naast het entertainment was er ook ruimte voor diepgaande gesprekken over LGBTQI+-thema’s, kunst met een boodschap en discussies over de stappen die in eigen land nog gezet moeten worden om een meer tolerante en diverse samenleving te realiseren.

De jury, bestaande uit onder anderen James Cooke, Linda Mertens, Lynn Van Den Broeck, Kelly Pfaff, Daan Alferink, Wim Willaert, Celine Van Ouytsel, Jean Janssens, Geert Van Rampelberg, Caroline Maes, Riadh Bahri en Mr. Gay Europe Tim Küsters, prees Nawaz voor zijn spontane uitstraling, doelgerichte LGBTQI+-campagne en sterke prestatie tijdens de vragenronde. De nieuwe Mr. Gay Belgium werd officieel bekendgemaakt door de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever.

Nawaz zette zich tijdens zijn campagne in voor het thema LGBTQI-personen en religie. Als gelovige en afkomstig uit een religieus gezin, wil hij dit onderwerp vooral op scholen beter bespreekbaar maken. Nawaz wil tijdens zijn regeerperiode ook actief in dialoog treden met diverse geestelijke leiders, met als doel bruggen te bouwen tussen verschillende geloofsgemeenschappen. Hij ziet deze ontmoetingen als cruciaal voor het bevorderen van wederzijds begrip. Een belangrijk moment binnen deze inspanningen hoopt hij te realiseren in september, wanneer hij de mogelijkheid wil aangrijpen om Paus Franciscus persoonlijk te ontmoeten. Deze ontmoeting zou een belangrijke stap zijn in zijn streven naar internationale samenwerking en interreligieuze harmonie.

Tim Lengeler (35) uit Asse en Jonathan Tilburghs (34) uit Antwerpen, belandde op een tweede en derde plaats.

Naast de hoofdtitel van Mister Gay Belgium 2024 werden er ook andere titels uitgereikt: Mister Gay Photogenic ging naar de Antwerpse Tom Glazemaekers (35). Mister Gay Congeniality was voor Ivan Selleslaghs (53) uit Edegem, tevens ook de oudste deelnemer ooit binnen de MGB-verkiezing. Mister Gay Charity ging eveneens naar Imran Nawaz (35).

Het gala was live te bekijken op nationale televisie via OUTtv, en werd ook in 7 andere landen uitgezonden. Deze 10dejubileum editie kon op meer dan 45.000 kijkers rekenen.

Organisator Bram Bierkens benadrukt het voortdurende belang van het verkiezen van een Mr. Gay Belgium. "De strijd voor LGBTQI+-rechten is nog lang niet voorbij, vooral op internationaal niveau. We zien zorgwekkende ontwikkelingen. In meer dan 70 landen riskeren mensen nog steeds gevangenisstraf of zelfs de doodstraf vanwege hun homoseksualiteit. Bovendien worden, niet ver van ons vandaan, verworven rechten ingeperkt. Daarom de noodzaak om waakzaam te blijven en ons voortdurend in te zetten tegen deze onrechtvaardigheden.

Imran Nawaz krijgt naast de titel ook een toegangsticket voor de Mister Gay Europe en World-verkiezingen.

Bio van Imran Nawaz

Meer Over:

Imran Nawaz