.
News Image

Jacky Lafon als kind misbruikt

Wat een tragisch verhaal.


Wie zondagochtend naar De Rotonde op Radio 2 luisterde, hoorde een bijzonder openhartige Jacky Lafon aan het woord. In De Rotonde praat Christel Van Dyck wekelijks met een gast over de afslagen van het leven en het leven van Jacky Lafon is niet makkelijk geweest.

Jacky heeft een harde jeugd beleefd. “Mijn mama was een heilige, een engel voor ons. Ze heeft rotsvast voor haar kinderen gekozen. Mijn vader had een goede job maar was voor zijn drie dochters en zoon bijzonder streng, zelfs een dictator. Mijn vader was iemand die niets goeds over zijn dochters kon zeggen. Wij hebben nooit een schouder klopte of proficiat gekregen. Van ons mama kregen we regelmatig een knuffel, van ons papa hebben we dat nooit gekregen”, vertelt Jacky. En toch is ze haar vader enorm dankbaar want dankzij hem heeft Jacky toch een héél goede mama gehad. Zelfs de moeder van Jacky had schrik van haar man want die dronk veel omdat zijn zoon zwaar gehandicapt was. “Dat heeft hij nooit kunnen verwerken. Hij is beginnen sterke drank te drinken en hij werd dan ook bijzonder agressief.” Wat Jacky ook deed, de relatie met haar vader was keihard.

Niet alleen thuis heeft Jacky Lafon veel miserie gekend, ze werd jaren geleden ook seksueel misbruikt. Dat vertelde de actrice zondagavond op Radio 2. Jacky was toen amper 11 jaar jong en dan nog wel door een vertrouwenspersoon. “Wij werden in de zomer altijd bij familie geplaatst. Ik was altijd bij een héél leuke tante en natuurlijk ook bij een nonkel. Toen ik 11 jaar was, nam hij mij mee. Hij was directeur in een slachthuis in Anderlecht en lokte mij mee om naar biggetjes te gaan kijken. Daar heeft hij dingen gedaan die totaal niet konden. Ik heb me verweerd tot en met en geroepen maar niemand hoorde mij. Hij heeft mij niet verkracht maar hij heeft wel stoute dingen met mij gedaan. Jacky dreigde ermee om alles aan zijn vrouw te vertellen maar hij reageerde dat Jacky dan héél zwaar gestraft zou worden. “Diezelfde avond wou hij mij ook nog mee naar de cinema nemen maar ik ben toen thuis kunnen blijven. Ik sliep toen bij de mama van mijn tante en ’s nachts is hij nog eens komen voelen. Ik had zoiets van ik wil naar huis en ’s anderdaags heb ik hard geweend en gezegd dat ik mijn mama miste. Uiteindelijk heeft mijn tante mij terug naar huis gedaan want ik was ziek en heb een ganse dag moeten overgeven.”. Jacky draagt het voorval nog altijd mee want ze kon er met niemand over praten. Zelfs op seksueel gebied heeft Jacky er nog lange tijd last van gehad, Jacky noemde zichzelf zelfs preuts. De nonkel in kwestie is op zijn 54ste overleden : “ik was blij dat hij weg was”, reageert Jacky.

Vandaag de dag heeft Jacky nog steeds last van het voorval. Zelfs in dromen kwam de man in de slaapkamer van Jacky. De man is volgens Jacky verantwoordelijk voor veel negatieve dingen in het leven van Jacky. “Ik heb een periode gehad dat ik niet meer kon eten. Nadien ben ik dan weer teveel beginnen eten. Dat was allemaal om die vieze gevoelens van mijn af te zetten. Ik ging zelfs twee keer per dag in bad, dat mijn mama reageerde dat het teveel was. Totdat mijn mama wist wat er gebeurd was. Jacky heeft het hele gebeuren een plaats in haar leven kunnen geven maar vergeten zal ze dit nooit.