.
Jacotte Brokken
dinsdag 5 november 2024

Jacotte Brokken krijgt eigen programma op VRT 1

"We mogen ontzettend fier zijn"

Hoe kan een oude zak kamelenbloed voor een grote wetenschappelijke doorbraak zorgen? Hoe los je cold cases op met slechts één chromosoom? Kan je kanker laten wegroesten? En waarom spenderen wetenschappers jaren van hun leven aan het vinden van een antwoord op deze vragen? Dat ontdekken we in het nieuwe, spannende wetenschapsprogramma Knappe koppen. Het zoomt in op enkele van de knapste koppen van ons land en hun ontdekkingen. Jacotte Brokken, zelf grote wetenschapsfan met een diploma Chemie op zak, presenteert met Knappe koppen haar eerste programma op VRT 1 en zorgt voor heldere uitleg.

Knappe koppen duikt dieper in diverse disciplines van wetenschappelijk onderzoek. De wetenschappers die aan bod komen, zijn stuk voor stuk experten in hun vakgebied, die wereldwijd erkenning oogsten met hun baanbrekend wetenschappelijk werk. Maar bovenal zijn het mensen die, met hun onderzoek, proberen om de wereld een stukje beter te maken. Onder andere nieuwe therapieën waarmee wetenschappers hopen om moeilijk te behandelen kankers toch te kunnen genezen, en DNA-onderzoek om oude verdwijningszaken op te lossen, komen aan bod in Knappe koppen. Maar we leren ook de mens achter de wetenschapper beter kennen: waar en wanneer ontstond hun interesse in wetenschappelijk onderzoek en wat drijft hen?

Jacotte Brokken: "We mogen ontzettend fier zijn op het wetenschappelijk onderzoek dat hier gewoon onder onze neus in België gebeurd. Dat onderzoek is vaak niet zo gekend bij het grote publiek, maar betekent gigantisch veel op wereldniveau. Ik vind het dan ook fantastisch om deze onderzoekers te kunnen voorstellen aan de kijkers. En niet enkel het onderzoek, maar ook de persoon achter het onderzoek. Wat drijft mensen om hun hele carrière te wijden aan het oplossen van bepaalde vragen? Ik vind dat ongelooflijk fascinerend."

Wie zijn de knappe koppen die aan bod komen?
Aflevering 1 - KULAK Dr. Sofie Claerhout: Y-chromosomaal verwantschapsonderzoek
Cold cases, daar is het Sofie Claerhout om te doen. Ze wil oude verdwijningszaken oplossen. Want ook in ons land zijn er helaas heel wat zaken die nooit opgelost raken. Daar wil Sofie Claerhout een verschil maken.
Sofie Claerhout: “Het feit dat er mensen vrij rondlopen die iemand vermoord hebben, ik vind dat verschrikkelijk. Zeker omdat er een manier bestaat om veel daders te identificeren.”

Aflevering 2 - UA Prof. Sébastien Anguille: CAR-T-celtherapie
Sébastien Anguille bracht als kind meer dan een jaar door in het ziekenhuis, als gevolg van een misgelopen ingreep. Toen besliste hij dat hij zelf arts zou worden. Zijn missie is moeilijk te behandelen kankers genezen door nieuwe therapieën te ontwikkelen. Hij wil levens redden.
Sébastien Anguille: “Bij CAR-T-therapie geven we een eenmalig infuus met genetisch aangepaste cellen van de patiënt zelf die de kanker aanvallen als serialkillers. Dat is sciencefiction, als je daar over nadenkt.”


Aflevering 3 - UA Prof. Tom Vanden Berghe & Wim Vanden Berghe: Ferroptose of biologische roest
Tom en Wim Vanden Berghe: twee broers die een unieke tandem vormen in de strijd tegen kanker en andere ziekten. Beide zijn ze moleculaire bioloog; Wim met een fascinatie voor de natuur, Tom met de ambitie om een nieuw medicijn te ontwikkelen tegen kanker en orgaanfalen. Tom kreeg zelf de diagnose van chronische bloedkanker, waarvoor wel een behandeling bestaat. Dat motiveerde hem om onderzoek te doen naar een nieuw type kankertherapie en zo anderen te helpen.
Tom Vanden Berghe: “Wij zijn de eersten die ontdekt hebben wat de oorzaak is van orgaanfalen: ferroptose, cellen die wegroesten. En ik had het nooit voor mogelijk gehouden dat je iets kon ontwikkelen dat dat kon tegenhouden.”


Aflevering 4 - VUB Prof. Raymond Hamers & Prof. Serge Muyldermans: Nanobodies
Raymond Hamers en Serge Muyldermans zijn de ontdekkers van wat misschien wel de belangrijkste biotech-ontdekking ooit in ons land genoemd mag worden. De nanobodies: kleine antilichamen van kameelachtigen.
Serge Muyldermans: “Alles begon met Hamers die een practicum leidde en ontdekte dat kamelen speciale antistoffen hebben. Wij waren eersten die dat zagen. Da’s een euforisch gevoel. Een ontdekking waarvan we niet konden voorspellen waar ze ons ooit zou brengen.”

Knappe koppen: vanaf 20 november elke woensdag om 21.35 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Bio van Jacotte Brokken

Meer Over:

Jacotte Brokken