.
James Cooke
woensdag 11 september 2024

James Cooke: “Wij wisten dat ook niet”

Het is ook erg leerzaam

‘Jani & James Doen Het Zelf’ behoort tot een van de vele najaarsprogramma’s die te zien zijn op Play4. Daarin schuiven James Cooke en Jani Kazaltzis hun eigen job aan de kant en draaien ze fulltime mee in een job die mijlenver van zich afstaat.

Het programma is niet alleen puur entertainment, het leert de kijkers zelfs iets bij. Dat legt James Cooke uit in Dag Allemaal.

“Neem nu de kringloopwinkel waar Jani en ik zijn gaan werken. Als je je kar vult voor honderd euro, wat gebeurt er met dat geld? Wij wisten dat ook niet. Daar zit een hele organisatie achter. Mensen die geen kans krijgen in het gewone arbeidscircuit, krijgen daar een opleiding of taalbad, tot ze na een jaar of twee klaar zijn voor de grote wereld.”

Zo ontmoette James daar een meisje die een duidelijk doel voor ogen had: ze wilde apothekeres worden. Daar had ze in haar land, Ethiopië, ook een opleiding voor gevolgd.

“Ze is even terug gekatapulteerd naar het kringloopcircuit, om daar het Nederlands onder de knie te krijgen, om dan weer te gáán. Zo'n verhaal: wow! Tuurlijk is de ene aflevering maatschappelijk al wat relevanter dan de andere.”

Bio van James Cooke

Meer Over:

James Cooke