.
News Image

Jan Van Looveren vreest de criticasters

Volgende maand start zijn nieuwe programma.


In mei start het programma 'Op weg met Jan' op Eén. Dit is een Vlaamse versie van 'The World’s Most Dangerous Roads' van de BBC. Met een bekende Vlaming maakt hij per Jeep een tocht van vijf dagen door een afgelegen gebied, zoals Alaska en Ethiopië. Jan combineert het avontuurlijke aan een goed gesprek.



Op Radio 1 in het programma 'De bende van Annemie' zegt de presentator dat hij toch wel vreest voor de criticasters. Om deze reden durfde hij de werktitel 'Weg met Jan' niet te behouden. Hij houdt zijn hart al vast voor de reacties, want hij vindt dat tv-critici steeds vaker op de man spelen in plaats van op de bal. Negatieve reacties storen Jan Van Looveren niet echt zolang hij er zelf iets kan van leren en dat is nu meestal niet het geval omdat er heel wat persoonlijke aanvallen in de media worden uitgevochten. Zo'n aanval doet volgens Jan altijd pijn en hij gelooft de (bekende) mensen niet die daardoor niet worden geraakt.

Jan Van Looveren werkte ooit als bakker en hij geeft als voorbeeld dat klanten soms durfden zeggen “er zitten gaten in uw brood”, maar niet “ik moet u niet, ik ga wel op een ander naar de bakker”. Het ging daar over het product en niet over de persoon. Ook op de sociale media is men enorm hard geworden. Toen het programma 'Ja Jan' werd uitgezonden was er iemand die Jan's dochter volgend ongeoorloofde bericht schreef: “Zou Jan niet beter ja zeggen tegen euthanasie”.



Laat ons hopen dat het nieuwe programma van Jan Van Looveren niet wordt afgekraakt en dat mensen eerst nadenken over kwetsende dingen die ze in gedachten hebben, alvorens ze effectief te posten.



Tekst: Nico Vanaken