.
Jan Verheyen
vrijdag 3 februari 2023

Jan Verheyen: “Dat is ons meest dierbare goed”

Het is soms allemaal wat overdreven

De laatste tijd zien we heel wat programma’s waarbij afleveringen worden geschrapt wegens aanstootgevende inhoud. Zo zijn er al heel wat afleveringen van ‘Fc De Kampioenen’ verwijderd omdat ze niet langer als ‘woke’ worden gezien.

En dat vinden heel wat mensen te ver gaan. Ook Jan Verheyen heeft er zo zijn bedenkingen bij. “Ik heb geen problemen met het feit dat er wordt nagedacht over tv-programma’s die in onverdachte tijden zijn opgenomen en ze kritisch tegen het licht houden. Maar censuur? Dat is nooit goed. Het doet me denken aan de tijd dat boeken werden verbrand om religieuze of politieke redenen”, klinkt het in Tv Familie.

Toch heeft Jan niet meteen een probleem met de term woke. “Zoals wel vaker zijn vooral de excessen de boosdoeners. Vrijheid van meningsuiting is ons meest dierbare goed. Wat niet wil zeggen dat je mensen dan maar moet schofferen en kwetsen. Maar dat betekent niet automatisch dat je geen schokkende mening mag uiten.”

Er wordt gepleit voor een absoluut recht op vrije meningsuiting, maar het is nog maar de vraag of dat ooit zal kunnen in onze maatschappij.

“Er woedt een verlammend soort zelfcensuur. Oké, dat negationistische en racistische uitspraken strafbaar zijn, vind ik een goeie zaak. En het n-woord: we zijn het er nu over eens dat die term beladen is. Awel, dan gebruiken we dat woord gewoon niet meer.”

Bio van Jan Verheyen

Meer Over:

Jan Verheyen