.
Jeroen Meus
donderdag 22 juni 2023

Jeroen Meus heeft groot nieuws over Dagelijkse Kost

Dit gaat er veranderen.

Een spectaculair beeld donderdag in de Schrijnmakersstraat, hartje Leuven. Voor het statige burgerhuis ‘Inde Dry Coppen’, waar zich de opnamestudio bevindt van het populaire tv-programma Dagelijkse kost, staan stellingen en een heuse lift. Productiehuis Hotel Hungaria, de producent van het programma, laat 9 zonnepanelen en een thuisbatterij plaatsen in samenwerking met groenestroomproducent Eneco. Ook de volledige stroomafname wordt voortaan groen. “De opnames van een kookprogramma vergen enorm veel elektriciteit. We zijn ons bewust van de impact op het milieu. Zo is dit alvast een eerste stap om meer zelf opgewekte groene stroom te gebruiken”, zegt Bart Verbeelen van Hotel Hungaria.

Het is allesbehalve een eenvoudig karwei. Het pand, daterend uit 1759 - met daarin de tv-studio van Dagelijkse kost - is een beschermd monument en ligt in een erg smalle straat in het centrum van Leuven. Het gebouw heeft bovendien een complexe dakstructuur, een zogenaamd schilddak, wat de installatie van zonnepanelen er niet gemakkelijker op maakt. De hoge stellingen zijn nodig zodat de installateurs op een veilige en verantwoorde manier de zonnepanelen kunnen leggen.

“We zijn erg tevreden dat we erin geslaagd zijn om ons pand uit te rusten met zonnepanelen en een thuisbatterij. We waren al een tijd bewust bezig met ons verbruik, want de opnames van een kookprogramma vragen veel stroom. Hoe meer groene stroom, hoe beter. Ook als tv-makers hebben we een rol te spelen in de energietransitie waar onze samenleving door moet" vertelt Bart Verbeelen van Hotel Hungaria.

Om een idee te geven: tijdens één draaidag voor Dagelijkse kost worden er in totaal vier gerechten klaargemaakt. Als je weet dat de keuken is uitgerust met drie ovens, twee friteuses, verschillende keukenrobots, snijmachines, twee ijskasten en twee diepvriezers, dan loopt het elektriciteitsverbruik heel snel op. Reken daarbij ook alle technische infrastructuur zoals camera’s, studiolampen, monitors, verlichting, verwarming, en medewerkers die de batterijen van hun mobiele toestellen (gsm, laptop, tablet) constant opladen. Ook die apparaten werken allemaal op elektriciteit.

“Ons totale jaarverbruik schommelt nu rond de 7.170 kWh, vergelijkbaar met het jaarverbruik van gemiddeld twee gezinnen. Dankzij de negen zonnepanelen zullen we beduidend minder stroom van het net moeten halen. Eens de investering is terugverdiend, wint niet enkel het milieu, maar ook wij daarbij”, aldus Bart Verbeelen van Hotel Hungaria.

Een opwarming van meer dan 1,5°C is nefast als we onze planeet leefbaar willen doorgeven aan volgende generaties. Om daaraan bij te dragen heeft Eneco vanuit het One Planet plan een duidelijke ambitie gepresenteerd om al in 2035 klimaatneutraal te zijn. Niet alleen in de eigen activiteiten, maar ook in de energie die Eneco levert aan zijn klanten. Groenestroomproducent Eneco, die in Leuven ook al zonnepanelen heeft gelegd op het voetbalstadion van OH Leuven, vindt het belangrijk om samen te werken met partners die het belang van duurzaamheid erkennen.

“Wij schatten dat Dagelijkse kost met deze zonnepanelen meer dan de helft van het energieverbruik zal kunnen opwekken. En op dagen dat de studio niet gebruikt wordt, gaat de stroom op het net. We hopen uiteraard dat wat we nu samen doen met Dagelijkse kost een inspiratie kan zijn voor de sector om meer duurzame tv-producties op poten te zetten. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat we samen met onze klanten klimaatneutraal zijn tegen 2035”, zegt Pieter Gysel, Partner Manager Innovatie bij Eneco.

En ook Jeroen Meus heeft belangrijk nieuws: hij krijgt een nieuwe keuken. Alweer een nieuwe keuken en dat is niet meer dan normaal. Jeroen Meus kookt heel wat uren in de keuken van 'Dagelijkse Kost' en dus moet de keuken om de zoveel tijd eens vernieuwd worden. Men zegt dat verandering van spijt doet eten, wel een nieuwe keuken zorgt ook voor nieuwe energie. En die energie zal groener dan ooit worden. Of Jeroen Meus dan ook minder boter gaat gebruiken bij zijn gerechten? Je ziet het in het nieuwe seizoen van Dagelijkse Kost.

Dagelijkse kost is een programma van Hotel Hungaria voor VRT 1

Bio van Jeroen Meus