.
News Image

Jeroen Perceval ontspoorde na drugsverslaving

Acteur Jeroen Perceval torst zwaar drugsverleden met zich mee.


Jeroen Perceval is op dit moment één van onze meest gevraagde acteurs, maar ooit worstelde de 41-jarige acteur met een zware drugsverslaving. En Jeroen Perceval beseft als geen ander dat hervallen nog steeds mogelijk is. Jeroen Perceval scoorde alleen al het afgelopen jaar in televisieseries als Tabula Rasa, De Dag en Over Water. Niemand had dit zestien jaar geleden durven dromen want toen kampte de acteur met een zware drugsverslaving.



“Zonder mijn broer zat ik hier niet,” klinkt het bij Jeroen Perceval. Op Radio 1 vertelt Jeroen Perceval hoe het begon fout te lopen met hem. “Het is eigenlijk allemaal begonnen toen ik op mijn tiende een film zag over The Doors met Jim Morrison”, vertelt Perceval. En net op dat moment trok hij op met een groep vrienden die niet helemaal ok was. “Je hebt mensen die heel goed kunnen omgaan met drugs, maar er zijn er ook die niet meer kunnen stoppen en ik was zo’n soort mens.” Jeroen Perceval beseft dat hij erg gevoelig was voor drugs. En veel te nieuwsgierig naar wat zijn helden van The Doors allemaal uitspookten…



Jeroen Perceval is ondertussen zestien jaar clean, maar beseft dat het gevaar nog steeds om elke hoek schuilt. “Drugs zijn overal. Als ik ze zou moeten ontlopen zou ik in een grot moeten kruipen. Ik moet vanaf nu de rest van mijn leven opletten, ja,” geeft hij toe op Radio 1. “Op sommigen momenten is dat moeilijk, op andere makkelijk. Ik zeg altijd dat ik ermee kan stoppen alleen voor vandaag. Dat zeg ik dan elke dag opnieuw,” weet Jeroen Perceval als geen ander hoe hij zijn probleem in de kiem moet smoren.



Jeroen Perceval groeide op in een disfunctioneel gezin met een afwezige vader. Zijn ouders scheidden toen hij negen jaar was. Jeroen rebelleerde tegen zijn vader en ging daarin zo ver dat hij van het rechte pad afweek. Op zijn veertiende raakte Jeroen Perceval verslaafd aan drugs en slechts op zijn 25ste wist hij zijn verslaving achter zich te laten. Meermaals belandde hij in de psychiatrie. Zijn ouders weigerden hem nog binnen te laten.



“Hij moet voelen dat hij er nu alleen voor staat. Zo kan het niet verder,” was het antwoord van zijn ouders. Jeroen was in die periode psychotisch. Hij sprak amper nog. Maar vijftien jaar later is hij een gevierd acteur en heeft hij zijn band met zijn ouders weer opgenomen. Het is simpel: zonder mijn broer zat ik hier niet. Steven is mijn beste maat. Aan hem heb ik ontzettend veel te danken. Steven is jonger dan ik, maar misschien wel volwassener,” onthulde Jeroen Perceval in een interview met De Morgen.



“Ik had als jongere een erg hoog fuck-yougehalte. Ik zou me aan niets of niemand conformeren en deed mijn goesting. Ik was ook erg nieuwsgierig, op het extreme af, en sloeg een nietje door mijn vinger. Gewoon, om dat eens te proberen. Ik klom als kind over de balustrade van een brug, op zoek naar kicks. Ik ontspoorde dan ook heel snel.” Maar ondertussen is hij clean en durft Jeroen Perceval ook toegeven dat zijn drugsverleden hem soms helpt als acteur. “Ik heb in donkere steegjes rondgedwaald en dat kan soms helpen om bepaalde personages te spelen en te begrijpen,” klinkt het bij de acteur op Radio 1.



Soms komen er wel eens mensen raad vragen aan Jeroen Perceval, maar iemand echt afhelpen van een drugsverslaving kan de acteur niet. Hij kan enkel suggesties geven. “Je moet op dat moment vooral jezelf willen helpen,” beseft Jeroen als geen ander. “Het is nu zestien jaar dat ik clean ben, maar toch kan ik niet zeggen dat ik er volledig van af ben. Dan wordt het namelijk gevaarlijk en begeef ik me op glad ijs,” besluit Jeroen Perceval zijn betoog op Radio 1.