.
Jo De Poorter
maandag 22 juli 2024

Jo De Poorter: “Daar wordt niet over gedebatteerd”

Is het nog wel zinvol?

Een belangrijke discussie die vaak gevoerd wordt is of het koningshuis nog wel een functie heeft. Sommige vinden dat het koningshuis moet worden afgeschaft, terwijl anderen er dan wel nog vertrouwen in hebben.

Ook Jo De Poorter heeft natuurlijk een eigen mening wat betreft deze discussie. Maar is er in deze discussie ook een juist antwoord.

“Er is een soort consensus in België dat de positie van het koningshuis iets is waar niet over gedebatteerd wordt. Zelfs N-VA maakt er geen punt van. In België zijn maar een paar dingen écht Belgisch: het koningshuis en de Rode Duivels. Noem me nog eens iets anders? Wat is onze identiteit? We zijn een land van verschillende achtergronden. Heb je er al bij stilgestaan dat Mathilde de eerste koningin is die in België werd geboren”, zegt Jo in Primo.

Velen zijn het er ook over eens dat onze koning alleen nog maar een symbolische rol heeft. Maar dat is nog altijd meer dan de koning in Spanje.

“In Spanje gaat het koningshuis écht richting afgrond. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Nederland wordt de tegenstand tegenover de monarchie groter. Pas op, dat leeft bij de Van Saksen-Coburgs, hoor. Ze zijn bang dat er ooit een eind aan komt. Daarom gaan ze zo goed om met hun gevallen collega's uit Albanië, Griekenland en Italië. Ze willen niet in hetzelfde bedje belanden.”

Bio van Jo De Poorter

Meer Over:

Jo De Poorter