.
Jo Vally
woensdag 19 april 2023

Jo Vally: “Je vervangt hem niet zomaar”

Hij is een monument

Probeer maar eens in Vlaanderen één zanger te vinden die Will Tura niet als zijn grote voorbeeld ziet. Ook Jo Vally is altijd een grote fan geweest en nog steeds. Ze hebben samen doorheen de jaren ook een mooie band opgebouwd.

Toen zijn broer Staf nog leefde, ben ik in diens studio demo’s gaan inzingen en Will gaf goede raad. Ik heb ooit zijn lichtinstallatie overgekocht. In ’99 trad ik voor het eerst op in het Sportpaleis, en bij een etentje vroeg ik Will of hij mijn special guest wou zijn. En hij zag dat zitten”, vertelt Jo in Dag Allemaal.

Maar Will zou uiteindelijk nooit te gast zijn bij Jo in het Sportpaleis. Veertien dagen later moest zijn manager laten weten dat het niet door kon gaan.

“Will stuurde me wel een telegram om mij te feliciteren met mijn optreden. Nu spelen twee van zijn muzikanten bij mij.”

Will gaf een jaar geleden al toe dat hij ermee zou stoppen en afscheid zou nemen van het publiek. “Optredens deed hij niet meer in twee delen, hij zong liever aan één stuk anderhalf uur door, omdat het te lastig was om zich weer op te laden. Maar hoe hij op zijn 80ste nog op het podium stond was onvoorstelbaar. Tura is een monument in Vlaanderen, die vervang je niet.”