.
Leef! met James Cooke en John
donderdag 4 maart 2021

Journalist neemt James Cooke onder vuur

“De allerlaatste die ik aan mijn sterfbed zou willen, is James Cooke.”

James Cooke krijgt enorm lovende kritieken op zijn nieuwe programma ‘Leef!’ maar blijkbaar is niet iedereen het eens met die positieve kritieken van de kijkers. Journalist Frederik De Backer van De Morgen haalt hard uit naar de presentator.

“De allerlaatste die ik aan mijn sterfbed zou willen, is James Cooke”, schrijft de journalist in de krant van dinsdag. In “Leef!” volgt James Cooke immers enkele terminale patiënten.

“Hoeveel emmers coke moet zo’n tv-producer achter het neusbeen hebben om zo’n programma te willen maken en hoeveel méér om het vervolgens in handen te geven van James Cooke?”, vraagt de journalist zich af.

“Het is niet omdat je de Karen Damens van deze wereld aan het huilen kunt brengen op een boot dat je Lutgart Simoens bent. Je blijft een mascotte, een dansend aapje op een straathoek, een handpop waarbij iedereen het spelletje meespeelt zolang het niet al te irritant wordt”, klinkt het hard in De Morgen.

In tijden waarin er zwaar ingezet wordt om haatreacties op sociale media in te perken en mensen bewust te maken van wat ze schrijven, is het opvallend dat een betaald journalist dergelijk stuk mag publiceren in een dagblad. Op sociale media worden de wenkbrauwen dan ook gefronst bij wat haast een persoonlijke afrekening met James Cooke lijkt.

MNM-presentator Wanne Synnave kruipt op Twitter alvast in de pen: ““Wanneer een recensie een persoonlijke afrekening wordt, ben je geen goede journalist”, klinkt het bij Synnave.

Ook Roularta-journalist Bert Vanden Berghe reageert op de manier waarop James Cooke wordt neergesabeld in De Morgen: “Nee, gewoon nee. Cooke behandelt die mensen met het nodige respect zonder opzichtig voor de goedkope emotie te kiezen. Ik vraag me sterk af als de auteur in kwestie Cooke ooit sprak. Je kan geen fan zijn van iemands persona, maar dit soort afzeikerij vind ik ook maar triest”, reageert Vanden Berghe op Twitter.

Bio van James Cooke

Meer Over:

James Cooke