.
News Image

Kamagurka bij Thomas Vanderveken

Een grote kunstenaar met hoofdletter K, vrijdag op Canvas.

Al meer dan 34 jaar teistert Luc Zeebroeck - alias Kamagurka - Vlaanderen met zijn geheel eigen gevoel voor humor. Humor als levensfilosofie. In Alleen Elvis toont hij met zijn keuzefragmenten authenticiteit, absurditeit en een grote sprankel schoonheid. Wie is de surrealistische kunstenaar Topor voor Kamagurka? Wat doen die vogels in het riet? Wie zorgde voor het huiveringwekkende vuurwerk boven Bagdad? En haalt Picasso de deadline? We horen en zien het in ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ op vrijdag 22 mei om 22.20 u. op Canvas

Kamagurka is verslaafd. Hardnekkig verslaafd aan het tonen hoe absurd deze wereld is. Kamagurka is de aartsvader van het absurdisme in Vlaanderen. Hij put daarvoor uit een rariteitenvat dat nooit leeg lijkt te geraken.

Geboren in een verfwinkel ruikt Kama de toekomst. Spelen met verf levert hem echter een pak slaag op. Zo leert hij al snel dat je moet afzien voor de kunst. Als kind van de zee begint alles met een eerste tekening in ‘De Zeewacht’. Daarna stopt zijn hand nooit meer. Altijd in beweging.

Een schooluitstap naar Parijs levert Kama een eerste contract op. In een kleine kiosk komt de openbaring in de vorm van een ‘Hara Kiri’-exemplaar. Vóór hij het beseft behoort hij tot het team van de legendarische cartoonisten. Zij brengen punkhumor vóór de punkbeweging bestaat.

Zijn studies maakt hij zelfs niet af. Hij mag beginnen als cartoonist bij HUMO en dat is meteen raak. Mede door zijn tekenpen groeit het weekblad uit tot een vaste waarde in medialand.

Kama’s werk overstijgt de Vlaamse humor. Hij herkent zich in de absurdisten, met hun fascinatie voor geweld, lage lusten en lichamelijk verval. Want zodra iets té mooi wordt, gaat hij het met de hamer te lijf: ‘Met iets schoons kan je makkelijk iets schoons maken maar met iets lelijks kan je iets veel schoner maken’. Met dat uitgangspunt is hij zijn tijd vooruit. Maar ook al peutert Kama graag in wonden, op agressie en geweld kent hij geen antwoord. De islam is niet zijn wereld, dus focust hij liever op wat hij kent.

Zijn cartoons gaan de wereld rond. Het hoofd van Kamagurka blijft bewegen en hij begint ook radio en televisie te maken, brengt zaalshows, schrijft een kindersprookje en theaterstukken, brengt 25 stripboeken uit én is vader. Van drie kinderen.

En heel soms staat Kamagurka ook gewoon stil. Om te luisteren. Om te vragen ‘oe ist’. Kamagurka houdt van oude mensen en de dingen die voorbijgaan. De prachtige gesprekken die hij met hen voert en portretten die hij van hen maakt, verraden dat er bij dat altijd bezige hoofd en die altijd bezige hand een warm en teer hart hoort.

Maar schilderen is en blijft zijn grote passie. Tegenwoordig vind je Kama dan ook steeds vaker achter een canvas. En nu dus ook óp Canvas, in Alleen Elvis.

Alleen Elvis blijft bestaan met Kamagurka: vrijdag 22 mei om 22.20 u. op Canvas